Hongkonská polícia zadržala päť logopédov za údajnú podvratnú činnosť pri písaní detských kníh

Hongkonská polícia zadržala päť logopédov za údajnú podvratnú činnosť pri písaní detských kníh Reprofoto RTVS

Hongkonská polícia dnes zadržala päť členov miestneho odborového zväzu logopédov, ktorých podozrieva z podvratnej činnosti. Tej sa údajne dopustili vydaním troch detských knižiek, ktoré sú podľa úradov metaforou politickej krízy. Ich príbeh sa točí okolo dediny oviec, ktorá sa musí vysporiadať s vlkmi z inej dediny; ovce preto štrajkujú alebo utekajú na loďke. Polícia potvrdila zadržanie dvoch mužov a troch žien z odborového zväzu logopédov.

Hongkonský súd dnes tiež odmietol stanoviť kauciu pre štyroch redaktorov a novinárov z teraz zrušeného prodemokratického denníka Apple Daily mediálneho magnáta Jimmyho Laia. Novinári boli zadržaní v stredu a obvinení zo spolčenia sa so zahraničnými silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť, napísala agentúra Reuters.

Pokračuje tak záťah hongkonských úradov proti opozícii vykonávaný s odvolaním sa na nový bezpečnostný zákon, ktorý vo svojej poloautonómnej provincii presadil Peking cez hlasitú miestnu i medzinárodnú kritiku.

Apple Daily a jeho vydavateľ Next Digital boli pod tlakom od minulého roka, keď úrady zatkli ich majiteľa a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laia, a to aj s odvolaním sa na nový bezpečnostný zákon. Lai je teraz vo väzení za organizovanie nepovolených zhromaždení a čaká na súd. Posledné číslo obľúbeného denníka Apple Daily, ktorý bol vytrvalým kritikom Pekingu, vyšlo tento rok 24. júna.

Peking presadil bezpečnostný zákon v Hongkongu vlani v júni, čím podľa pozorovateľov do tamojšieho demokratického zriadenia vniesol silné autoritárske prvky. Čína krokom reagovala na masívne protesty z roku 2019, ktoré vypukli po predchádzajúcich pokusoch Pekingu o zasahovanie do autonómie Hongkongu.

Kritici uvádzajú, že zákon je zneužívaný na umlčanie disentu a narušenia základných slobôd vrátane tých, ktoré mal mať Hongkong zaručené na základe dohody o vrátení tejto bývalej britskej kolónie pod vládu Číny v roku 1997.