Súd v Hongkongu vymeral 40-mesačný trest moderátorovi za podnecovanie k vzbure

Súd v Hongkongu vymeral 40-mesačný trest moderátorovi za podnecovanie k vzbure Facebook Takchim Ta

Hongkonský súd dnes vymeral 40-mesačný trest väzenia rozhlasovému moderátorovi Tam Tak-chiovi za vyzývanie k vzbure. Využil pritom zákon pochádzajúci ešte z obdobia britského koloniálneho režimu. Agentúra AFP napísala, že zákon nebol dlho využívaný, ale v poslednej dobe sa k nemu súdy uchyľujú v procesoch s oponentmi Číny.

Sudca pri obhajovaní výšky trestu povedal, že štyridsaťdeväťročný Tam pokračoval v podnecovaní k vzbure aj po roku 2020, keď Peking presadil v Hongkongu sprísnený bezpečnostný zákon.

"Matka, ži dlho a počkaj na mňa," volal Tam, keď ho vyvádzali zo súdnej siene. Je známy pod prezývkou Fast Beat a riadil diskusný program presadzujúci demokraciu a kritizujúcu vládu.

Tam chodil na manifestácie stúpencov demokracie, kde hovoril k účastníkom z pódia. Žalobcovia ho obvinili z podnecovania k nenávisti proti úradom a prevolávaniu hesiel ako "Oslobodiť Hongkong, revolúcia našej doby". Na demonštráciách tiež podľa obžaloby útočil na policajtov a volal po zvrhnutí komunistickej strany.

Sudca Stanley Chan Tama opísal ako "päťdesiatročného bezuzdného hrubca", ktorý sa na túto dráhu vydal v nádeji, že získa dobre platenú prácu v hongkonskom parlamente.

"Moje odsúdenie sa týka obmedzovania slobody prejavu ľudí v Hongkongu," napísal Tam na facebooku.

Podľa AFP bol proces s ním prvým od odovzdania Hongkongu pod správu Číny roku 1997, keď človek obvinený zo vzbury vinu nepriznal a súdne sa bránil až do ukončenia procesu. Tamov proces môže byť precedens pre ďalšie stíhanie údajných vzbúrencov. Odsúdeným hrozia až dvojročné tresty.