V Pandora Papers figuruje aj Shakira, Claudia Schiffer, Elton John a ďalšie celebrity

V Pandora Papers figuruje aj Shakira, Claudia Schiffer, Elton John a ďalšie celebrity Reprofoto youtube ShakiraVevo

V dokumentoch medzinárodného projektu Pandora Papers figurujú okrem svetových vodcov tiež hviezdy populárnej hudby Shakira, Elton John, Ringo Starr, Julio Iglesias či bývalá topmodelka Claudia Schiffer. Tí si podľa zistení Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) zakladali offshorové spoločnosti v známych daňových rajoch, čo je často spôsob, akým sa ľudia snažia schovávať svoje imanie pred finančnými úradmi, napísal server The Hollywood Reporter.

Shakira aj Shiffer už obvinenia z krátenia daní odmietli.

Projekt Pandora Papers odhaľuje zložité zámorské finančné operácie stoviek miliardárov aj svetových politikov, vrátane premiéra Andreja Babiša, bývalého premiéra Británie Tonyho Blaira, či jordánskeho kráľa Abdalláha II. ICIJ u nikoho z nich explicitne netvrdí, že sa dopustil nezákonného konania. Viacero štátov sa však rozhodlo odhalené finančné väzby preveriť, pretože podobné mechanizmy sú často využívané k daňovým únikom či praniu špinavých peňazí.

Podrobnosti: V Pandora Papers novinári odhalili podozrivé transakcie stoviek politikov a známych osobností

Shakira vydala po zverejnení Pandora Papers vyhlásenie, podľa ktorého boli spoločnosti spomínané v projekte riadne nahlásené španielskym daňovým úradom a sú plne transparentné. "Svojho času boli (firmy) založené z konkrétnych prevádzkových dôvodov. Teraz nevykazujú žiadne príjmy ani aktivitu, v skutočnosti sa práve pracuje na ich likvidácii," uviedla speváčka vo vyjadrení.

Zástupcovia modelky Claudie Schiffer zdôraznili, že modelka platí všetky svoje dane v Británii, kde teraz žije. Bývalý bubeník legendárnej kapely Beatles Ringo Starr ani spevák Elton John zatiaľ odhalenia nekomentovali.

Pandora Papers zmieňujú tiež španielskeho speváka Julia Iglesiasa. Denník El País napísal, že má najmenej 20 spoločností na Britských Panenských ostrovoch. Tie údajne využil na nákup súkromného lietadla a luxusných nehnuteľností v Miami, napríklad vo veľmi vyhľadávanej lokalite v ostrovnej dedine Indian Creek. Iglesias je najpredávanejším španielsky hovoriacim spevákom v histórii, časopis Forbes odhaduje jeho majetok na 800 miliónov eur.