Zomrel grafik a zakladateľ VPN Miroslav Cipár

Zomrel grafik a zakladateľ VPN Miroslav Cipár Foto: SCD

Vo veku 86 rokov dnes zomrel významný slovenský maliar a grafik Miroslav Cipár. O úmrtí informovali jeho deti.  V Cipárovom byte v novembri 1989 vzniklo prvé revolučné prevolanie slovenských umelcov.

Grafický dizajnér, typograf, kaligraf, ilustrátor, maliar, sochár a grafik Miroslav Cipár pochádza z Vysokej nad Kysucou. Navštevoval gymnázium v Žiline a v rokoch 1953 – 1955 študoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a potom prestúpil na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde študoval maľbu u profesorov Vincenta Hložníka, Dezidera Millyho a Petra Matejku.
Štúdium ukončil v roku 1961 a odvtedy pôsobí na voľnej nohe. V šesťdesiatych rokoch bol jedným zo zakladateľov Clubu grafikov a spoluzakladateľom Bienále ilustrácií Bratislava.

V rokoch 1971-1972 pracoval ako pedagóg na Children’s Book Institute v New Delhi v Indii a v roku 1985 viedol ilustrátorský workshop na Srí Lanke.

Miroslav Cipár stál pri zrode viacerých významných kultúrnych iniciatív v slovenskej metropole, napríklad Bienále ilustrácií Bratislava. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení doma aj v zahraničí.

V roku 1986 sa stal predsedom Zväzu výtvarných umelcov v Bratislave a v revolučnom roku 1989 patril medzi zakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu.

Občiansky sa angažoval aj po zamatovej revolúcii. V roku 2002 sa stal prvým predsedom Tlačovej rady SR, ktorú založili predstavitelia Slovenského syndikátu novinárov a Združenia vydavateľov periodickej tlače na Slovensku. Orgán založili, aby dohliadal na dodržiavanie novinárskej etiky a práva verejnosti na pravdivé informácie na Slovensku.