Pri poľsko-bieloruských hraniciach bol napadnutý český fotoreportér

Pri poľsko-bieloruských hraniciach bol napadnutý český fotoreportér Ilustr. reprofoto Voices From Belarus

Skupina ľudí v uniformách poľskej armády napadla v utorok blízko hranice Poľska a Bieloruska troch fotoreportérov, medzi ktorými bol aj český fotograf Martin Divíšek. Uviedol to dnes poľský denník Gazeta Wyborcza. Poľské ministerstvo obrany v reakcii na správu odmietlo, že by vojaci na fotoreportérov zaútočili. Zásah bol úplne legitímny, napísalo ministerstvo. Na poľsko-bieloruskej hranici panuje v poslednej dobe napätá situácia kvôli snahám množstva migrantov preniknúť do Poľska. V utorok migranti podľa poľských úradov na hraničnom priechode hádzali na poľské bezpečnostné zložky kamene a ostraha hraníc proti nim použila vodné delo a slzný plyn.

Poľské združenie novinárov Press Club Poľska uviedlo, že k incidentu s fotoreportérmi došlo v utorok okolo 16:00 pri obci Wiejki neďaleko mesta Michalowo - mimo zóny, na ktorú sa vzťahuje výnimočný stav. Okrem Divíška, ktorý pracuje pre spravodajskú agentúru European Pressphoto Agency (EPA), boli medzi napadnutými Maciej Nabrdalik, ktorý pracuje pre The New York Times, a Maciej Moskwa, spoluzakladateľ dokumentárneho kolektívu Testigo.

Podľa Press Club Poľska napadnutí, predtým ako urobili fotografie dokumentujúce prítomnosť poľskej armády pri obci Wiejki, pristúpili k bráne, sa predstavili stráži ako novinári a upozornili, že budú zvonku fotografovať. "Po fotografovaní nasadli do auta, aby sa vydali späť do Michalowa. Cestu im ale zablokovali ľudia v uniformách poľskej armády, ktorí vytiahli fotoreportérov z auta, pritom nimi šklbali a používali vulgarizmy. Novinári si museli vyzliecť bundy, boli spútaní a držaní takto do príchodu polície. Ľudia v uniformách im pritom prehľadávali auto a kontrolovali aj obsah pamäťových kariet vo fotoaparátoch, hoci boli informovaní, že by tak mohli porušiť novinárske tajomstvo. Konanie ľudí v uniforme sa vyznačovalo mimoriadnou agresivitou," povedal Press Club Poľska.

Hovorca polície v Podlaskom vojvodstve Tomasz Krupa denníku Gazeta Wyborcza potvrdil, že k incidentu došlo. Podrobnosti neoznámil, pripustil však, že ľudia, ktorí napadli a spútali novinárov, boli vojaci jednej z jednotiek nasadených blízko miesta udalosti.

Divíšek dnes ČTK povedal, že na základe dohody so zamestnávateľom sa k incidentu nebude vyjadrovať. Poľský fotograf Moskwa v telefonáte s ČTK uviedol, že on aj jeho kolegovia sú utorkovými dramatickými udalosťami šokovaní. "Sme v poriadku, ale šokovalo nás to. Snažíme sa teraz z toho spamätať," dodal.

Podľa poľského ministerstva obrany bol zásah vojakov oprávnený. Fotoreportéri "boli maskovaní a nemali žiadne vonkajšie označenie, ktoré by ukazovalo, že sú novinári". Neoznačené bolo aj vozidlo, ktorým reportéri prišli, uviedlo ministerstvo.

Európska únia viní režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láka migrantov, predovšetkým z krajín Blízkeho východu, do svojej krajiny a potom ich posiela k hraniciam s EÚ.