Novinára a držiteľa Nobelovej ceny mieru Muratova napadol vo vlaku útočník

Novinára a držiteľa Nobelovej ceny mieru Muratova napadol vo vlaku útočník Reprofoto youtube DW

Neznámy páchateľ napadol vo vagóne vlaku z Moskvy do Samary šéfredaktora nezávislého ruského denníka Novaja gazeta, nositeľa Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova a polial ho olejovitou farbou s acetónom, uviedol dnes na svojom webe denník. "Príšerne ma pália oči," napísal Muratov na twitteri.

 “Това е за нашите момчета!”: Заляха с ацетон и боя журналиста Дмитрий Муратов
https://t.co/hHXJcpiXeX pic.twitter.com/HIGRzlpIzS

Kommersant pripomenul, že Novaja gazeta musela po dvojitej výstrahe od úradov pozastaviť svoje vychádzanie v papierovej podobe aj na internete, a to až do "ukončenia špeciálnej operácie na území Ukrajiny", ako Rusko oficiálne nazýva vojnu, ktorú proti susednej krajine rozpútal pred 43 dňami.

 

"Muratov, to máš za našich chlapcov!", kričal podľa zraneného šéfredaktora útočník. Incident zdržal odchod vlaku asi o pol hodiny.

Novaja gazeta v predvečer vojny varovala, že jej prvou obeťou sa stanú pozostatky slobody v Rusku.

V minulosti v Rusku došlo k niekoľkým útokom na odporcov režimu farbou či chemikáliami, ktoré im útočníci chrstli do tváre. Teraz väznený opozičný vodca Alexej Navalnyj na jar 2017 podstúpil v španielskej Barcelone operáciu pravého oka a nasledujúce mesiace sa zotavoval z útoku farbivom, ktoré sa v Rusku používa aj ako antiseptikum. Látka mu oko poleptala. Pred operáciou na toto oko z 80 percent nevidel.