Ruské úrady zaradili známeho nobelistu na zoznam zahraničných agentov

Ruské úrady zaradili známeho nobelistu na zoznam zahraničných agentov Reprofoto youtube DW

Ruské ministerstvo spravodlivosti pridalo na zoznam takzvaných zahraničných agentov držiteľa Nobelovej ceny za mier a šéfredaktora opozičného denníka Novaja gazeta Dmitrija Muratova. Informoval o tom server Meduza. Osoby, ktoré sa ocitnú na zozname, sú podrobené zvýšenej úradnej kontrole.

Po minuloročnom sprísnení zákona sa na zozname môže ocitnúť prakticky ktokoľvek, kto sa znepáči ruskému režimu. Šesťdesiatročný Muratov sa podľa oficiálneho vyjadrenia ministerstva spravodlivosti podieľal na vytváraní a šírení materiálov iných zahraničných agentov a tiež používal "zahraničné platformy na šírenie svojich názorov, ktorých cieľom bolo formovať negatívny vzťah k zahraničnej i domácej politike Ruskej federácie".

Novaja gazeta v súvislosti s obmedzeniami vzťahujúcimi sa na médiá počas ruskej invázie na Ukrajinu vlani pozastavila v Rusku činnosť. Jej novinári odišli do zahraničia a založili nový projekt Novaja gazeta Europe, ktorý ostro kritizuje ruskú agresiu voči Ukrajine.

Muratov spoluzakladal Novú gazetu v roku 1993. Niekoľko novinárov a novinárok publikujúcich v tomto kritickom médiu bolo v minulosti zavraždených, vrátane Anny Politkovskej v roku 2006.

Tento mesiac jedna z bývalých novinárok denníka Jelena Kosťučenková uviedla, že podľa záveru svojich lekárov bola vlani v septembri otrávená a že následky pociťuje dodnes. Opísala, že sa jej urobilo zle, keď cestovala vlakom z Mníchova do Berlína. Kosťučenková na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bývala v napadnutej krajine a zverejňovala materiály silne kritické voči Rusku.

Muratov sa potom vlani zveril, že ho napadol neznámy útočník pri ceste vlakom z Moskvy do Samary a polial ho olejovitou farbou s acetónom. Americké tajné služby dospeli k záveru, že útok na novinárov zorganizovali agenti ruskej tajnej služby, uviedli vtedy denníky Washington Post a New York Times s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.