Ukrajinský novinár sa spýtal Lavrova, čo kradnuté už Rusko okrem obilia predalo

Ukrajinský novinár sa spýtal Lavrova, čo kradnuté už Rusko okrem obilia predalo Reprofoto Shot

Ukrajinský novinár si vynútil odpoveď ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na dnešnej tlačovej konferencii v Ankare, kde Lavrov rokoval so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Çavuşogluom. Spýtal sa, čo z toho, čo Rusi ukradli na Ukrajine okrem obilia, už aj rozpredali.

 Reportér ukrajinskej televízie Moslim Umerov vystúpil vo chvíli, keď mala tlačová konferencia skončiť, so slovami: "Musím vám nevyhnutne položiť otázku".

Hoci s tým už protokol nepočítal, Lavrov súhlasil, že odpovie. "Okrem obilia, čo ďalšieho z toho, čo ste na Ukrajine ukradli, ste predali?" spýtal sa Umerov.

Lavrov požiadal o zopakovanie otázky a začal s úsmevom protiútok. "Vy Ukrajinci sa stále zaoberáte tým, čo sa dá ukradnúť, a myslíte si, že tak zmýšľajú všetci. Naše ciele na východe Ukrajiny sú jasné, chceme ľudí oslobodiť od neonacistického režimu. My pre obilie žiadne prekážky nevytvárame. Aby mohlo byť vyvezené z prístavov, je potrebné, aby k tomu dal pán (prezident Volodymyr) Zelenskyj príkaz, ak ešte niečomu velí, to je všetko."

Umerov pracuje pre redakciu ukrajinskej televízie v Istanbule a povedal, že sa počas celej tlačovej konferencii hlásil, aby mohol položiť otázku. "Na konci som pochopil, že ma hovoriť nenechajú, tak som sa rozhodol zvýšiť hlas a riskoval narušenie konferencie, na odpoveď na túto otázku čaká celá Ukrajina," povedal Umerov v rozhovore s agentúrou AFP.

Ukrajinský veľvyslanec v Ankare v piatok obvinil Rusko z krádeží ukrajinského obilia a jeho exportu najmä do Turecka.

AFP napísala, že Lavrov od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine vyráža do cudziny málo, bol v Číne, Indii, Alžírsku, Saudskej Arábii a dvakrát v Turecku.