Lavrov: Moskva neodpustí, že ruskí novinári nedostali víza do USA na BR OSN

Lavrov: Moskva neodpustí, že ruskí novinári nedostali víza do USA na BR OSN Ilustr. reprofoto EP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok povedal, že ruskí novinári, ktorí chceli na začiatku budúceho týždňa pokrývať jeho návštevu v New Yorku, nedostali víza na vstup na americkú pôdu. Pred odletom do USA naznačil, že Moskva bude reagovať tvrdými protiopatreniami, informovali zahraničné tlačové agentúry. Lavrov v pondelok a utorok povedie zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré tento mesiac predsedá za pokračovania nevyprovokovanej vojny proti Ukrajine.

USA podľa agentúry TASS nevydali víza všetkým ruským novinárom a niektorým ďalším predstaviteľom zamýšľanej ruskej delegácie do USA. Podrobnosti neboli počas dňa jasné a neprinieslo ich ani vyjadrenie amerického ministerstva zahraničia, ktoré agentúre AFP oznámilo, že nemôže komentovať jednotlivé prípady. Zároveň naznačilo, že vývoj súvisí s ruskými reštrikciami voči americkej ambasáde v Moskve.

"Zaoberáme sa každý rok stovkami víz pre ruských zástupcov na akciách OSN. Aby bolo možné ich v príslušnom čase spracovať, pravidelne ruskej misii pri OSN pripomíname,... že Spojené štáty potrebujú žiadosti čo najskôr," uviedol hovorca americkej diplomacie.

"Buďte si istí, že nezabudneme a neodpustíme," povedal predtým Lavrov. Vyhlásil tiež, že USA sa zľakli a škodia samy sebe, keď demonštrovali, "akú cenu má ich zaprisahané ubezpečovanie o ochrane slobody slova a prístupu k informáciám".

Lavrov okrem toho vyjadril presvedčenie, že k Rusku sa bude počas zasadnutia upierať pozornosť "celého sveta" a že jeho pozícii sa dostane oveľa väčšieho záujmu ako "vyfiltrovaným informáciám, ktorými zasypávajú kolegovia zo Západu svojich divákov, poslucháčov a čitateľov".

Šéf ruskej diplomacie sa v pondelok v New Yorku stretne s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. RB OSN bude pod jeho vedením v pondelok rokovať okrem iného o "udržovaní mieru a bezpečnosti na medzinárodnej úrovni", v utorok o izraelsko-palestínskom konflikte, píše sa v zverejnenom programe.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým uviedol, že je absurdné, že Rusko prevzalo rotujúce predsedníctvo. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak ho označil za ranu pre systém medzinárodných vzťahov založený na pravidlách.

Bezpečnostná rada OSN má 15 členov, z ktorých päť - USA, Británia, Čína, Francúzsko a Rusko - je stálych a majú právo veta. Zvyšok sú nestáli členovia, z ktorých päť je každoročne volených Valným zhromaždením OSN na dvojročné funkčné obdobie. Členovia RB OSN sa v jej vedení striedajú pravidelne po mesiaci. Naposledy zastávala Moskva tento post vo februári 2022, keď jej vojská začali inváziu na Ukrajinu.