The Times na prianie Downing Street stiahli článok o Johnsonovi

The Times na prianie Downing Street stiahli článok o Johnsonovi Foto: Facebook Boris Johnson

Britský denník The Times stiahol z tlače článok, ktorý obsahoval informáciu, že sa premiér Boris Johnson ešte ako minister zahraničia údajne pokúsil najať svoju budúcu ženu do verejnej funkcie vedúcej kancelárie. Denníku The Guardian úrad premiéra potvrdil, že Timesy tak urobili na žiadosť Downing Street. The Times sa na žiadosť stanice BBC odmietli k veci vyjadriť. Autor článku Simon Walters uviedol, že si za textom stojí „na 100 percent“.

Johnsonovi, ktorý bol v tom čase ženatý s právničkou Marinou Wheelerovou, v jeho zámere údajne zabránili jeho poradcovia. Článok sa v sobotu objavil v niekoľkých ranných výtlačkoch, z ďalších vydaní bol ale stiahnutý.

Hovorca Johnsonovej označil obvinenie za "úplne nepravdivé". Zdroj z Downing Street Guardianu povedal, že ide o "špinavý a hanebný príbeh". Prepísanú verziu článku Timesov v sobotu publikoval na svojom webe bulvárny denník Daily Mail, aj táto verzia bola však čoskoro odstránená.

Nemenované zdroje povedali Guardianu, že pôvodná informácia o Johnsonovi a jeho nastávajúcej žene je pravdivá. Bývalý Johnsonov poradca Dominic Cummings pravdivosť informácie tiež potvrdil a uviedol, že Johnson sa pokúsil svoju ženu dosadiť aj do pozície na úrade vlády v roku 2020. The Guardian však uvádza, že Cummings je Johnsonovým "arcikritikom".

"Hovoril som dlho a detailne s tlačovým hovorcom premiéra aj (jeho ženy) ešte 48 hodín pred tým, ako išli noviny do tlače," povedal Walters BBC. "Ani jeden z nich mi túto informáciu nevyvrátil, a to ani mimo záznamu," dodal Walters.

Premiér sa k udalosti nevyjadril. Jeho hovorca povedal Guardianu, že sa "nemôže vyjadrovať k Johnsonovým aktivitám v čase, kým sa stal premiérom". "Ostatní ale vyjasnili, že tento príbeh je nepravdivý," dodal hovorca.

Johnson sa oženil s Carrie Symondsovou vlani v máji. Symondsová pracovala v roku 2018 ako šéfka komunikácie Konzervatívnej strany. Johnson bol britským ministrom zahraničia v rokoch 2016 až 2018.