Vietnamský súd potvrdil deväťročný trest pre kritickú novinárku

Vietnamský súd dnes zamietol odvolanie novinárky a opozičnej aktivistky Pham Doan Trang a potvrdil jej trest deviatich rokov väzenia za protištátnu činnosť. Tej sa podľa súdu dopustila svojimi kritickými textami o nedodržiavaní ľudských práv a policajnej brutalite, ktoré žalobcovia označili za "protištátnu propagandu". Informovala o tom agentúra Reuters.

 Štyridsaťštyriročná Pham Doan Trang, ktorá je označovaná za jednu z vedúcich postáv vietnamského disentu, bola súdom nižšej inštancie odsúdená vlani v decembri. "Trang argumentovala, že počas prvého procesu v decembri neboli dodržané domáce právne postupy a medzinárodné zmluvy..., ale súd trval na tom, že nie je dôvod odvolaniu vyhovieť," uviedol dnes právny zástupca novinárky Dang Dinh Manh.

Členovia rodiny Pham Doan Trang ani diplomati sa rovnako ako v decembri nesmeli súdneho pojednávania zúčastniť. Európska únia dnes uviedla, že zatýkanie a stíhanie novinárov a aktivistov kvôli ich činnosti je v priamom rozpore s medzinárodnými dohovormi, ktoré Vietnam podpísal.

"Porota dospela k záveru, že činnosť Pham Doan Trang je nebezpečná pre spoločnosť," uviedla vietnamská štátna tlačová agentúra.

Vo Vietname drží vládnuca komunistická strana v rukách súdnu, zákonodarnú i výkonnú moc. Vláda v krajine umožnila rozsiahle ekonomické reformy, naďalej ale netoleruje kritiku.