Pri poslednom fotení vyzerala kráľovná krehko, ale veselo, spomína fotografka (FOTO)

Pri poslednom fotení vyzerala kráľovná krehko, ale veselo, spomína fotografka (FOTO) Ilustr. foto: Tomáš Horoba

Posledné zverejnené fotografie kráľovnej Alžbety II. pred jej smrťou vznikli v utorok, keď na jej škótske sídlo Balmoral dorazila nová premiérka Liz Trussová, a ich autorka Jane Barlowová teraz pre stanicu Sky News popísala, že panovníčka síce pôsobila krehko, ale mala dobrú náladu a veľa sa usmievala. Cez víkend sa s kráľovnou stretol aj reverend Škótskej cirkvi, podľa ktorého Alžbeta hýrila optimizmom a hovorila s ním napríklad aj o koňoch alebo o svojom otcovi.

"Bola som tam samozrejme kvôli tomu, aby som vyfotografovala jej stretnutie s novou ministerskou predsedníčkou, ale podľa mňa je najlepšia snímka tá, kde stojí sama. A teraz má samozrejme ešte ďalší význam," povedala Barlowová. Fotografka popísala aj to, že s kráľovnou pred audienciou po britskom spôsobe prehodila niekoľko slov o počasí, ktoré bolo v utorok pomerne nevľúdne a podľa nej kontrastovalo s dobrou náladou, ktorú panovníčka zjavne mala.

Cez uplynulý víkend bol hosťom na zámku Balmoral aj reverend Škótskej cirkvi Iain Greenshields, ktorý s kráľovnou v sobotu večeral a v nedeľu obedoval. "Jej zdravie bolo krehké, to sme vedeli, ale keď som v nedeľu odchádzal, bola veľmi optimistická a pre mňa je ťažké uveriť, že sa to behom pár dní tak podstatne zmenilo," povedal duchovný.


Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok, trónu sa ujal jej najstarší syn, ktorý bude teraz vládnuť ako Karol III.