Súkromné ​​fotografie kráľovnej Alžbety II. ako vojnovej mechaničky predá aukčná sieň

Súkromné ​​fotografie kráľovnej Alžbety II. ako vojnovej mechaničky predá aukčná sieň Zdroj: reemandansie.com

Súkromný archív, ktorý dokumentuje skúsenosti už zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. ako vojnovej mechaničky, sa bude tento týždeň dražiť. Informoval o tom server BBC News. Zbierka patrila inštruktorke riadenia zo Ženských pomocných pozemných zborov (ATS) majorke Violet Wellesleyovej, ktorá po sebe zanechala inštrukcie, že fotografie sa smú predať až po smrti panovníčky. Súčasťou zbierky z roku 1945 je pravdepodobne jediný vodičský preukaz, ktorý kedy kráľovná vlastnila.

Aukčná sieň Reeman Dansie v Colchestri bude 8. a 9. novembra predávať viac ako tisíc kráľovských, umeleckých a starožitných predmetov, vrátane ružovej saténovej spodničky, ktorú panovníčka nosila. V predaji sú aj sadrové odliatky rúk sira Winstona Churchilla a princeznej Diany, z ktorých druhá je inzerovaná s odhadovanou predajnou cenou 30.000 až 40.000 libier.

Riaditeľ aukčnej siene James Grinter uviedol, že archív Wellesleyovej je "veľmi výnimočný". "Vodičský preukaz je úplne unikátny, pretože sa domnievam, že okrem tohto nikdy žiadny iný nemala. Nepotrebovala ho, a preto jej autá nepotrebovali registračné značky," povedal.

Súčasťou zbierky je aj ručne písaný list Wellesleyovej, zaslaný kráľovskému životopiscovi, v ktorom sa píše, že princezná "trvala na tom, aby sa s ňou zaobchádzalo ako s obyčajnou príslušníčkou ATS". "Nielenže liezla pod autami, ale tiež sa dôkladne ušpinila," uviedla Wellesleyová a dodala, že jej riadenie bolo "na začiatočníka vynikajúce".

"Vo všetkom sa rýchlo učila a vo výsledku ju bolo radosť učiť. Veľmi ma zaujal jej pozoruhodný zmysel pre detail - a jej zmysel pre humor, ktorý je neochvejný," popísala panovníčku v liste Wellesleyová. Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov, po 70 rokoch na tróne.