V Bielorusku odsúdili na šesť rokov známeho novinára

V Bielorusku odsúdili na šesť rokov známeho novinára Ilustr. reprofoto EP

V Bielorusku v stredu odsúdili na šesť rokov do väzenia známeho novinára Pavla Mažejku, uviedla agentúra AP. Súd v meste Hrodno na západe krajiny ho uznal vinným zo "spoluúčasti na extrémistickej činnosti" v súvislosti so zatajovaním aktivít bieloruskej opozície. Ide o ďalší z procesov so zástupcami nezávislých bieloruských médií, ľudskoprávnych organizácií a opozície.

 Súd 45-ročného Mažejku obvinil z toho, že pracoval pre nezávislé médiá, vrátane televízie Belsat, ktorá vysiela z Poľska pre Bielorusov a ktorú bieloruské úrady označili za extrémistickú.

Na šesť rokov bola odsúdená aj právnička Julija Jurhilevičová, ktorá bola obvinená z toho, že Mažejkovi poskytovala informácie o bieloruských politických väzňoch, najmä o známom umelcovi Alešovi Puškinovi. Ten zomrel pred niekoľkými dňami v bieloruskej väznici.

42-ročná advokátka Jurhilevičová vykonávala právnu prax takmer 18 rokov a hájila ľudskoprávnych aktivistov. Licencia jej bola odobraná vlani vo februári. "Toto nie je súd, ale absurdné divadlo - novinár a právnička sú súdení za šírenie informácií," uviedol Mažejka počas procesu.

Mažejka bol už v roku 2002 odsúdený na dva roky do väzenia za "hanobenie prezidenta". V roku 2006 sa stal tlačovým hovorcom vtedajšieho prezidentského kandidáta Aljaksandra Milinkeviča. Následne pracoval pre nezávislé médiá v Bielorusku aj v Poľsku.

Odsúdenie Mažejku aj Jurhilevičovej skritizovala bieloruská opozičná vodkyňa Svjatlana Cichanouská. "Dnes boli v Bielorusku odsúdení na šesť rokov do väzenia statočný novinár Pavel Mažejka a právnička Julija Jurhilevičová," uviedla Cichanouská s tým, že ide o ďalší "výsmech spravodlivosti". "Novinári a právnici sú prenasledovaní za to, že vykonávajú svoju prácu," dodala.

Bieloruský autoritatívny vodca Alexander Lukašenko, ktorý podporil ruskú inváziu na Ukrajinu, vládne krajine železnou rukou od roku 1994. Pri protestoch po voľbách v roku 2020 polícia zadržala viac ako 35.000 ľudí a tisíce z nich zbila. Úrady tiež zatvorili väčšinu nezávislých médií a spolkov na ochranu ľudských práv a iných neziskových organizácií. Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Vjasna je teraz v Bielorusku minimálne 1481 politických väzňov.