Bieloruský súd zamietol odvolanie dvoch členiek vedenia portálu Tut.by

Bieloruský súd zamietol odvolanie dvoch členiek vedenia portálu Tut.by Reprofoto EP

Bieloruský najvyšší súd dnes zamietol odvolanie proti dvanásťročnému trestu väzenia pre dve členky vedenia nezávislého portálu Tut.by. Vypočutie sa odohralo za zatvorenými dverami, informoval server Zerkalo.io, ktorý je nástupcom Tut.by.

Šéfredaktorka portálu, 45-ročná Maryna Zolatavová, a jeho generálna riaditeľka, 50-ročná Ljudmila Čekinová, boli odsúdené na 12 rokov väzenia tento rok v marci. Obe ženy boli pôvodne obvinené z daňových únikov a neskôr aj z podnecovania nenávisti a z vyzývania na uvalenie sankcií na Bielorusko.

Spolu s nimi boli odsúdené aj právne zástupkyne servera a dve redaktorky, ktoré sa však bieloruskej polícii nepodarilo zatknúť. Zerkalo.io píše, že boli umiestnené na zoznam hľadaných osôb.

Tut.by fungoval dlhšie ako dvadsať rokov a bol najpopulárnejším internetovým médiom v Bielorusku s viac ako 3,3 miliónmi čitateľmi. Portál rozsiahlo pokrýval protesty proti režimu Alexandra Lukašenka až do úradného zákazu činnosti v roku 2021. Od toho istého roku boli Čekinová a Zolatavová vo väzbe. Mnoho novinárov z Tut.by ušlo z Bieloruska a založilo nový portál Zerkalo.io. Ten bieloruské úrady tento rok v júni označili za "extremistické" zoskupenie.