Irak zakázal médiám používať slovo homosexualita, majú písať sexuálna deviácia

Irak zakázal médiám používať slovo homosexualita, majú písať sexuálna deviácia Ilustr. foto z filmu Punch

Iracký mediálny regulátor dnes nariadil všetkým mediálnym spoločnostiam a firmám prevádzkujúcim sociálne siete v Iraku, aby nepoužívali slovo "homosexualita" a nahradili ho označením "sexuálna deviácia", píše agentúra Reuters.

 

Iracká komisia pre komunikácie a médiá vo vyhlásení uviedla, že zakázané bolo aj používanie termínu "gender". Všetkým telefónnym a internetovým spoločnostiam, ktoré majú jej licenciu, zakázala používať tieto výrazy v akýchkoľvek svojich mobilných aplikáciách.

Regulačný orgán "nariaďuje mediálnym organizáciám... nepoužívať označenie 'homosexualita' a používať správny termín 'sexuálna deviácia'," uvádza sa v arabsky písanom vyhlásení. Trest za porušenie nových pravidiel podľa hovorcu vlády zatiaľ nebol stanovený, mohlo by však ísť o pokutu.

Irak výslovne nekriminalizuje homosexuálny styk, ale paragrafy o morálke v jeho trestnom zákonníku boli použité na postih členov komunity LGBT+. V uplynulých dvoch mesiacoch hlavné iracké strany zosilneli svoju kritiku tejto komunity a pri protestoch šiitskych moslimských frakcií, ktoré sa stavali proti nedávnemu páleniu koránu vo Švédsku a Dánsku, boli často zapaľované dúhové vlajky symbolizujúce LGBT+.

Podľa platformy Our World in Data je homosexuálny styk trestný vo viac ako 60 krajinách sveta, zatiaľ čo vo viac ako 130 štátoch je legálny.