The Guardian skončil s karikaturistom kvôli údajne antisemitskému obrázku Netanjahua

Britský denník The Guardian po štyroch desiatkach rokov ukončil spoluprácu so svojím karikaturistom Stevom Bellom kvôli karikatúre izraelského premiéra Benjamina Netanjhua, ktorá je podľa vedenia denníka antisemitská. Bell sa hájil tým, že kresba bola inšpirovaná podobným obrázkom bývalého amerického prezidenta Lyndona Johnsona z doby vietnamskej vojny a žiadnu protižidovskú súvislosť v nej nevidel.

Prepustený bol v čase, keď sa židovská komunita v Británii obáva možných útokov v súvislosti so situáciou na Blízkom východe. Informujú o tom dnes britské médiá.

Bellova kresba reagujúca na vývoj po bezprecedentnom útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael z predminulého týždňa spodobňuje Netanjahua, ako sa v boxerských rukaviciach skalpelom snaží na bruchu vyrezať kus kože v tvare Pásma Gazy. "Obyvatelia Gazy, teraz vypadnite," hovorí na obrázku líder židovského štátu.


Vedenie denníka The Guardian však kresbu odmietlo zverejniť, pretože v nej videlo súvislosť so Shakespearovou postavou židovského úžerníka Shylocka. Ten v hre Kupec benátsky žiada dlžníka o vyrezanie libry mäsa z vlastného tela, pokiaľ nesplatí včas dlh. Shylockovo lakomstvo je považované za jeden z najznámejších antisemitských stereotypov v britskej kultúre.

Bell webu stanice BBC povedal, že mu tento výklad nedáva zmysel a že na postavu nie je v jeho kresbe žiadny odkaz. Vychádzal vraj skôr z karikatúry niekdajšieho prezidenta USA Johnsona, ktorý si prstom ukazuje na pooperačnú jazvu v podobe mapy Vietnamu.

The Guardian vo vyhlásení uviedol, že Bellova tvorba bola 40 rokov dôležitou súčasťou denníka a že mu ďakuje za odvedenú prácu.

Verejnoprávna stanica BBC pripomenula, že kresba Netanjahua nie je prvým Bellovým dielom vzbudzujúcim kontroverzné reakcie. Pred troma rokmi stvárnil vtedy nového lídra labouristov Keira Starmera, ako drží tanier s hlavou svojho predchodcu Jeremyho Corbyna. Niektorí ľudia poukazovali na podobnosť s biblickým výjavom dcéry židovského kráľa Heroda Salomé, ktorá dostala na podnose hlavu Jána Krstiteľa.