Lonely Planet zaradil Prahu medzi najlepšie turistické destinácie na rok 2024

Lonely Planet zaradil Prahu medzi najlepšie turistické destinácie na rok 2024 Ilustr. foto: Omediach.com

Turistický sprievodca Lonely Planet zaradil Prahu medzi najlepšie turistické destinácie na rok 2024. Praha je v rebríčku desiatich miest na ôsmej priečke, prvá patrí kenskému hlavnému mestu Nairobi.

Sprievodca Prahu označil za "pulzujúce hlavné mesto v gotickom háve" a dodal, že jej známe pamiatky ako Pražský hrad a Karlov most pôsobia až príliš krásne na to, aby boli skutočné.

Kúzlo mesta podľa sprievodcu čiastočne kazia húfy prichádzajúcich návštevníkov v poslednom desaťročí. Mesto však sľubuje, že davy zmiernia a podporia pomalú turistiku a zaujímavosti mimo centra. Návštevníkom sprievodcu odporúča návštevu Náplavky a sobotných trhov, secesnú Smetanovu sieň v Obecním dome či park Stromovka. Nechať ujsť by si turisti nemali ani plzenské pivo a miestnu kuchyňu, napríklad guláš s žemľovou knedľou.

Zoznam Best In Travel 2024 zahŕňa desať krajín, regiónov a miest, ale aj udržateľné miesta a miesta s hodnotou. Z krajín na prvom mieste skončilo Mongolsko. V zozname prevažujú krajiny z Ázie, sú tam ale aj krajiny z Afriky, Karibiku a Južnej Ameriky. Z Európy sa do rebríčka dostalo Chorvátsko.

Medzi miesta s hodnotou zaradil sprievodca na prvé miesto Poľsko. To označil za jednu z cenovo najdostupnejších európskych destinácií, ktorá má vynikajúcu ponuku cestovateľských zážitkov.