Syndikát vypredáva majetok, stojí pred kolapsom

Syndikát vypredáva majetok, stojí pred kolapsom Foto: SSN

Slovenský syndikát novinárov na odvrátenie finančného kolapsu založil Dom novinárov. O ten môže prísť. A to nie je jediný problém tejto novinárskej organizácie. Rozpadá sa aj vo vnútri.

 

 

Stavovská organizácia novinárov má neobvyklé postavenie. Hoci o sebe hovorí, že zastupuje novinárov, väčšina novinárov mienkotvorných médií o členstvo nestojí. Samotný syndikát nerieši závažné problémy novinárov ako nezávislosť, vyhrážky, žaloby na novinárov, ale skôr svoj majetok, ktorý zdedil po svojej socialistickej predchodkyni a postupne ho rozpredáva, čím rieši niekoľkoročnú stratu.

„Organizácia, ktorá združuje novinárov, musela na svoj chod založiť posledný hodnotný majetok, a to Dom novinárov. Začiatkom roka 2014 ho pravdepodobne za pôžičku 200 000 eur získa nebanková spoločnosť SQUAM TRADE SE," povedal pre Omédiách.com Matej Hajdin z regionálnej organizácie syndikátu v Trnave.

Členovia SSN mali cez víkend snem, ktorý prijal vážne uznesenia na odvrátenie kolapsu, zvolil nové predstavenstvo a prijal nové stanovy. Niektorí sú skeptickí k osudu SSN. „Väčšina delegátov si na sneme pravdepodobne neuvedomila, že organizácia, ktorej sú dlhé roky členmi, je v permanentnej strate a v súčasnej podobe končí. Nielen finančne a majetkovo, ale i hodnotovo," upozornil Hajdin, ktorý od nového vedenia syndikátu očakáva, že zariadi, aby nevýhodný úver od nebankovky kúpila niektorá z bánk, okamžite prepustí nepotrebných zamestnancov, nastaví trhové nájomné s Akadémiou médií, ktorá sídli v Dome novinárov, začne intenzívne pracovať na získaní peňazí v rámci projektu Mediaregion a zrušiť dotácie pre regionálne organizácie.

"Tieto kroky nezabezpečia normálne fungovanie SSN, ale zabránia totálnemu krachu a strate posledného majetku," napísal Hajdin.

Tamara Valková: Syndikát žil dlhé roky z toho, že predal časť svojho majetku

Foto:SSNNa kritickú situáciu reaguje predsedníčka týmto vyhlásením pre Omédiách.com:

SSN je dlhé roky stratový a naša ekonómka 5 rokov upozorňovala vtedajších predsedov a členov Predstavenstva, že keď neurobia opatrenia, syndikátu hrozí krach. Dôkazy sú v ekonomickej správe.
Preto v máji 2011 bol mimoriadny snem, ktorý rozhodol o predaji budovy alebo o pôžičke. Vtedajšie vedenie neurobilo ani jedno ani druhé a nepripravovalo ani žiadne opatrenia a ani rozvojový program.
Ja som nastúpila v decembri 2012 s tým, že na účte bola nula. Dôkazy sú v článku vtedajšieho predsedu, ktorý sa vzdal práve preto, že si nevedel dať rady. V januári sme boli platobne neschopní, dlhovali sme za elektrinu, plyn,... nemali sme peniaze ani na odvody pre zamestnancov. Čo znamená, že ak ich nezaplatením, nemôžeme sa uchádzať ani o granty, projekty a o dve percenta dane.
Už dávnejšie syndikát založil dve chaty v Repišti, ktoré nám nevynášali a neinvestovalo sa do nich. Peniaze išli na eurofondový projekt Mediaregion, ktorý nám má byť preplatený do konca roka. Máme ešte chatu v Modre Harmónii, v ktorá je prenajatá ako prevádzka reštaurácia, ale zmluva je podpísaná do roku 2017, ak sa nemýlim.
Keďže SSN bol od roku 2000! stratový a nemal žiadny rozvojový program, banky nám nechceli, a už vôbec nie behom mesiaca, poskytnúť úver.
Súvaha bola nasledovná: Zoberieme pôžičku, vyplatíme založené chaty, keďže sme boli na ich prevádzke stratoví, a nemali sme peniaze na rekonštrukciu, tak ich predáme, prídu peniaze z europrojektu a vrátime pôžičku.
SSN má 5 zamestnancov. Plánovala som znížiť ich počet, ale členovia Predstavenstva mi to zakázali. Dôležité je povedať, že syndikát riadi Predstavenstvo ako orgán. Nie predseda, ten len podpisuje faktúry za plyn,... a to, čo mu členovia Predstavenstva dovolia.
Predchádzajúce vedenie syndikátu a ani to moje vedenie nebolo schopné, či skôr ochotné prijať akékoľvek úsporné opatrenia a ani žiaden rozvojový program. Syndikát dlhé roky žil vždy z toho, že predal časť svojho majetku.
Nič nebolo tajné, písala som o tom aj v našom mesačníku Fórum, upozorňovala som aj na regionálnych snemoch. Asi zbytočne.

Počas môjho necelého roka vo funkcii chodili na mňa anonymné odkazy, že nelegálne zamestnávam ľudí, že budova je - čo je žiaľ pravda, lebo sa do nej neinvestovalo - v havarijnom stave. Že nemáme urobené revízie, že máme v Modre Harmónii nelegálne postavenú čištičku (čo je pravda, čo som s hrôzou zistila, že ju tam nájomník postavil, ale pred 7 rokmi!) atď.
A teraz mimo faktov.
Evidentne niekomu ide o to, aby ovládol syndikát. A budem osobná. Môj protikandidát bol Jozef Bielik, poslanec zastupiteľstva a myslím si, že predseda zatiaľ len občianskeho združenia Priama demokracia, ktoré sa netají svojou ambíciou stať sa politickou stranou, na sneme neuspel. Pracoval v denníku Nový Čas a teraz sa snaží nedemokraticky ovládnuť syndikát. Bol na rokovaní Kontrolnej rady a teraz ho jeho stúpenci navrhujú aj na rokovanie Predstavenstva. To sú volené orgány, ktoré snem zvolil, ale on v nich nie je lebo ho snem nezvolil.
Viete, pracovať s členmi predstavenstva, kde je zvolená pani Miroslava Necpalová, večná kandidátka za Komunistickú stranu.... tak ja už neviem.
Chcela som a mala som cieľ, vedela som ako to dosiahnuť. Ale netušila som, že niekomu ide o iné. Veľmi smutné.

Pre novinárov aktívnych, či minulých otváram diskusné fórum:

Má opodstatnenie SSN? Ste jeho členom, ak áno, prečo? Alebo prečo ním nie ste? Čo hovoríte na to, kam sa syndikát po rokoch dostal? 

(Kto nie je na Facebooku, môže mi poslať reakciu na mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pripojím ju.)