Ficovi sa nepáči článok Michala Hvoreckého

Ficovi sa nepáči článok Michala Hvoreckého Foto:M.Kormoš/ÚV

„Ja v tom článku nikoho k ničomu neburcujem. Len rozoberám svoj zážitok. Rád by som pánovi premiérovi pripomenul, že v našej krajine je sloboda slova aj zhromažďovania," odkazuje premiérovi známy spisovateľ.

 

 

Na sneme Smeru, ale aj v otvorenom liste šéfredaktorovi SME premiér Robert Fico kritizoval okrem práce redaktorov denníka SME aj text spisovateľa Michala Hvoreckého, ktorý vyšiel v sobotu v SME.  Hvorecký v článku Bulharsko sa búri a Slovensko spí píše reportážnym štýlom o tom, ako ľudia v Sofii sa demnoštráciami dožadujú zosadenia skorumpovaného magnáta v riadiacej funkcii. „Počúval som prejavy, čítal letáky. Myslel som na to, ako sa u nás premiér s veľmi podobným kontroverzným sudcom vrúcne bozkáva na líca. A nikto z vlády ani necekne, keď dotyčný zhrabne stopäťdesiattisíc eur za to, že telefonoval s balkánskym dílerom heroínu. Demonštranti chodia na zasadnutia bulharského parlamentu, pozerajú vláde na prsty, upozorňujú na prešľapy, žiadajú vyšetrenie káuz. Získali širokú podporu doma aj v zahraničí. Viaceré veľvyslanectvá kritizovali tvrdý postup polície, keď ťažkoodenci bezdôvodne mlátili dav. Protesty ešte nedosiahli veľa, ale pomáhajú tvoriť skutočnú občiansku spoločnosť. Máš moje uznanie, Bulharsko!" napísal Hvorecký

Text sa premiérovi nepáči. Najprv ho kritizoval na sneme Smeru v Nitre, kde text spomenul, keď kritizoval médiá. "Doslova burcujú a podnecujú nepokoje," povedal podľa Trendu na sneme Fico. Poukázal na príklad "jedného slovenského denníka", ktorý sa podľa Fica sťažuje, že je škoda, ak na Slovensku nie sú demonštrácie ako v Bulharsku, píše Trend.

K textu sa vracia aj v otvorenom liste šéfredaktorovi SME, kde píše, že „jedným z ďalších dôvodov, prečo som sa rozhodol k tomuto kroku (otvorenému listu) je aj navádzanie občanov Slovenskej republiky k demonštráciám a protestom, ako tomu bolo vo vydaní denníka SME v sobotu 7. decembra 2013."

V článku pritom Hvorecký nikde nenavádza k demonštráciám a protestom.

„Text, ktorý kritizujete, nie je spravodajským článkom ani redakčným komentárom. Je to glosa spisovateľa Michala Hvoreckého. Ak ste ju čítali, musíte vedieť, že v nej opisuje situáciu v Bulharsku a o navádzaní na demonštrácie na Slovensku nemôže byť reč," odpisuje mu šéfredaktor SME Matúš Kostolný.

Aj samotný Hvorecký ostal z reakcie premiéra prekvapený. „V texte píšem o svojej skúsenosti z trojdňového pobytu v Sofii. Zažil som tam v novembri vlnu protestov, ktoré na mňa urobili veľký dojem. Bulharsko sa prebudilo z apatie a postavilo sa verejne a nahlas proti korupcii a proti prepojeniu mafie s politikou. Dal som o tom vedieť aj ľuďom na Slovensku. Viacerí mi totiž písali, že o tamojších dlhodobých protestoch z našich médií vôbec nevedeli. V článku vyjadrujem Bulharsku svoje uznanie. Hoci Balkán zväčša podceňujeme, tamojšia občianska spoločnosť je čoraz aktívnejšia," povedal Hvorecký.

„Ja v tom článku nikoho k ničomu neburcujem. Len rozoberám svoj zážitok. Rád by som pánovi premiérovi pripomenul, že v našej krajine je sloboda slova aj zhromažďovania," odkazuje premiérovi spisovateľ.