Ústavný súd dal za pravdu Ringieru v spore s Mečiarom

Ústavný súd dal za pravdu Ringieru v spore s Mečiarom tv.sme.sk

Ústavný súd dal v spore s niekdajším predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom za pravdu vydavateľovi Nového Času.

 

 

V lete 21. júna 2011 Krajský súd v tri roky ťahajúcom sa spore Vladimír Mečiar verzus vydavateľstvo Ringier o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy dal za pravdu Mečiarovi.

Vydavateľstvo Ringier sa odvolalo na Ústavnom súde, kde namietalo porušenie jej základného práva na slobodu prejavu, ktoré zaručuje Ústava aj Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ústavný súd na neverejnom zasadnutí 21. januára 2014 rozhodol, že základné právo vydavateľstva na slobodu prejavu bolo rozsudkom Krajského súdu porušené. Ústavný súd tak zrušil rozsudok Krajského súdu v Bratislave a vec mu vracia na ďalšie konanie.

Zaujímavosťou je, že k rozhodnutiu je pripojené odlišné stanovisko jedného zo sudcu senátu Ľubomíra Dobríka, ktorý bol v minulosti členom HZDS. Počas Mečiarovej vlády bol v rokoch 1994 až 1997 štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti.

Mečiar mal v minulosti spor ohľadom fotografií v čánku v Novom Čase, na ktorých bol s asistentkou Katarínou Rosinovou. 

Podľa spoločnosti Ringier išlo o "článok z apríla 2004, po prezidentských voľbách, kedy Nový Čas napísal, že pán Mečiar utrpel nervový kolaps, myslené v tom zmysle, že prehru nezvládol a že si opäť neudržal nervy. Choval sa totiž neprístojne."

Aktualizácia o vyjadrenie spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia: "Bližšie odôvodnenie rozhodnutia Ústavného súdu nepoznáme, pretože nám rozhodnutie ešte nebolo doručené. Je však zrejmé, že Ústavný súd SR sa stotožnil s našou argumentáciou, že súdy porušili právo vydavateľa na slobodu prejavu a právo na informácie. Opätovne bolo potvrdené, že hranice slobody prejavu sú oveľa ďalej, ako si všeobecné súdy dokážu predstaviť, resp. pripustiť," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa spoločnosti Tatiana Pavleová.

"Rozhodnutie vítame a považujeme ho za určitú satisfakciu," dodala.

Zisťujeme podrobnosti, či aktuálny rozsudok sa týka tohto sporu.