IPI Slovensko žiada súd, aby verdikt v prípade Nového Času zrušil

IPI Slovensko žiada súd, aby verdikt v prípade Nového Času zrušil Foto: Nový Čas

Slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI Slovensko vyjadruje hlboké znepokojenie s rozhodnutím Okresného súdu Bratislava II v prípade žaloby sudcu Hudaka voči periodiku Nový Čas v kauze "Bonanno".

 

 

"Sudcovia OS BAII opäť preukázali solidaritu sudcov na nesprávnom mieste a odsúdili denník Nový Čas za zverejnenie faktov o nevhodnom správaní sudcov, prokurátorov a iných ľudí z prostredia justície. Tým preniesli vinu z osôb, ktoré morálne zlyhali na médium, ktoré to vo verejnom záujme zverejnilo," píše v stanovisku Pavol Múdry z IPI.
Etický kódex sudcov sa v časti Povinnosti v súkromnom živote explicitne zmieňuje o správaní sa sudcov na verejnosti:

"Svojím občianskym životom a svojím správaním na verejnosti má byť sudca príkladom dobrých spoločenských spôsobov a osobnej dôstojnosti. "

Odporúčame: Nový Čas sa má v prípade kauzy Bananno ospravedlniť aj na titulke

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer čiastočne prehralo na Okresnom súde Bratislava II prvý súdny spor v kauze článkov o právnickom stretnutí v kaviarni Bonanno
z jesene roku 2010, keď sa musí navrhovateľovi - sudcovi Najvyššieho súd SR Danielovi Hudákovi ospravedlniť za sériu článkov v denníku Nový Čas z júla a júna 2011 pod názvami Zvrátený žúr sudcov, Zvrátená párty a podobne, keď účastníci stretnutia sa mali zabávať na masovom vrahovi Ľubomírovi Harmanovi.

IPI Slovensko žiada vyšší, odvolací súd, aby pri posudzovaní odvolania voči tomuto rozsudku postupoval s plnou vážnosťou a opäť vzal do úvahy nespochybniteľné obrazové a filmové dôkazy a tento nepochopiteľný verdikt OS BAII zrušil.

IPI Slovensko bude vývoj kauzy aj naďalej pozorne sledovať a s týmto rozhodnutím Okresného súdu Bratislava II ako i o ďalšom vývoji a súdnych rozhodnutiach v kauze "Bonanno" oboznámi i svojich partnerov v zahraničí.