Nový Čas sa má v prípade kauzy Bonanno ospravedlniť aj na titulke

Nový Čas sa má v prípade kauzy Bonanno ospravedlniť aj na titulke Foto: Nový Čas

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer čiastočne prehralo na Okresnom súde Bratislava II prvý súdny spor v kauze článkov o právnickom stretnutí v kaviarni Bonanno
z jesene roku 2010, keď sa musí navrhovateľovi - sudcovi Najvyššieho súd SR Danielovi Hudákovi ospravedlniť, informuje agentúra TASR.

 

 

Vydavateľstvo Ringier sa musí ospravedlniť za sériu článkov v denníku Nový Čas z júla a júna 2011 pod názvami Zvrátený žúr sudcov, Zvrátená párty a podobne, keď účastníci stretnutia sa mali zabávať na masovom vrahovi Ľubomírovi Harmanovi. Ospravedlniť sa musí vydavateľstvo na titulke a na nasledujúcej strane.

„S rozsudkom Okresného sudu Bratislava II nesúhlasíme a odvoláme sa voči nemu, nakoľko sudkyňa nebrala do úvahy stanovisko a dôkazy z nasej strany," povedala pre Omédiách.com Tatiana Pavleová z vydavateľstva.

Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Sudca NS SR pôvodne od vydavateľstva v spore na ochranu osobnosti žiadal nemajetkovú ujmu vo výške 100.000 eur.

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer čelí v tejto kauze podľa TASR aktuálne celkovo ôsmim žalobám zo strany účastníkov stretnutia a zo strany občianskeho združenia Justičný Oskar, ktoré v Bonanne usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu.

Odporúčame aj: Podľa znaleckého posudku fotky v kauze Bonanno sú pravé

"Podávanie žalôb a požadovanie odškodné, ktoré môže ohroziť existenciu médiá, môže vyvolať autocenzúru u novinárov a vydavateľov a znížiť tak pluralitu médií na Slovensku," napísala minulý rok vo vyhlásení zástupkyňa OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatović.

„Žaloby sudcov a prokurátorov v kauze Bonanno a rozsudok súdu v kauze sudcu Trubana voči denníku SME sú priamym ohrozením médií ako zástupcov verejnosti vo vykonávaní ich základných funkcií informovania verejnosti a kontroly verejnej moci," upozornil aj Slovenský výbor medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko.