Podľa znaleckého posudku fotky v kauze Bonanno sú pravé

Foto: Nový čas Foto: Nový čas

Autenticitu fotografií z baru Bonnano pôvodne spochybnil námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý. Po dnešnom pojednávaní už netrvá na finančnej nemajetkovej ujme.

 

 

Dnes pokračoval súd v kauze Bonanno v spore vydavateľstva Nového času s prvým námestníkom Generálnej prokuratúry Ladislavom Tichým, ktorý spochybnil pravosť fotografii z baru Bonanno.
Spoločnosť Ringier Axel Springer Slovakia predložila súdu znalecký posudok, ktorý dokazuje pravosť fotografií.
Posudok z oboru kriminalistiky, odvetvia skúmania fotografií a fotografickej techniky, ktorý zisťoval autentickosť predložených fotografií a videozáznamov zverejnených v článkoch denníka Nový Čas. Kvôli nezávislosti ho vypracoval Kriminalistický ústav Praha Polície Českej republiky, ktorý sa špecializuje na výkon kriminalistickotechnickej a znaleckej (expertíznej) činnosti.

„Kriminalistickí znalci z Kriminalistického ústavu Praha v spolupráci s Akadémiou vied Českej republiky na základe znaleckého skúmania predložených fotografií a videozáznamov zistili, že žiaden z predložených obrazových a obrazovo-zvukových záznamov nevykazuje žiadne znaky technickej manipulácie," píše sa v stanovisku vydavateľstva, ktoré poskytlo webu Omédiách.com.

Ako sa ďalej v stanovisku píše „kriminalistický ústav Praha rovnako na základe znaleckého skúmania konštatoval, že žiadna z predložených fotografií (obrazových súborov) nevykazuje znaky fotomontáže ani iných dodatočných zásahov do obrazovej informácie. Uviedol, že zobrazenie objektov na predloženej fotografii DSC00809.JPG (priesvitné časti odevu, nerovnobežné šikmé „čiary" a pod.) je úplne typické pre snímky, vyhotovené zábleskovým zariadením v kombinácii s optickým stabilizátorom obrazu."
Tieto dôkazy sa snažili spochybniť hlavní aktéri kauzy Bonano v občianskoprávnych konaniach, kde okrem ospravedlnia žiadajú od vydavateľstva Ringier Axel Springer Slovakia, ktorý vydáva denník Nový Čas, nemajetkovú ujmu spolu 940-tisíc eur.
Prvý námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý na dnešnom pojednávaní po predložení expertízy povedal generálnemu riaditeľovi RAS Slovensko Petrovi Mertusovi, že už netrvá na finančnej nemajetkovej ujme, ale iba na ospravedlnení a úhrade súdnych trov.