Nový Čas má prejsť pod vydavateľstvo Penty

Nový Čas má prejsť pod vydavateľstvo Penty Ilustr. foto: Facebook Nový Čas

Vydavateľstvo News and Media Holding sa rozrastie. Podľa informácií Omediach.com denník Nový Čas aj s webom má kúpiť Penta prostredníctvom svojho vydavateľstva News and Media Holding, pod ktoré už roky patrí týždenník Plus 7 dní, Trend, desiatky ďalších titulov ale aj konkurenčný bulvárny denník Plus Jeden deň. Informáciu pre Omediach.com potvrdili viaceré dôveryhodné zdroje.

Vzhľadom k tomu, že ide o spojenie dvoch konkurenčných titulov, bude pravdepodobne transakciu posudzovať z pohľadu zákona o ochrane hospodárskej súťaže aj Protimonopolný úrad.

O istej blízkosti Nového Času a Penty sa neoficiálne hovorí už dlhšie.

Nový čas patrí od roku 2018 spoločnosti FPD Media Antona Siekela. Dovtedy bol Nový Čas nosným titulom vydavateľstva Ringer Axel Springer na Slovensku. V roku 2018 spoločnosť Ringier Axel Springer Media AG rozpredalo väčšinu svojich titulov na Slovensku a ponechal si len niekoľko webov na čele s Aktuality.sk. Viacero titulov Ringieru vtedy prešlo pod vydavateľstvo Penty - NMH. Denník Nový Čas a týždenník Nový Čas Nedeľa a príbuzné online tituly prešli do rúk spoločnosti Antona Siekela FPD Media. Súčsťou aktuálnej transakcie nie je Nový čas Nedeľa, ten stáva v FPD Média.

Odporúčame aj: Kočnerova Threema: Kočner sa pýtal Bödöra, či už kúpil Nový Čas

Kto je skutočným vlastníkom Nového času?

To je otázka, ktorá sa objavila už pri predaji Nového Času do rúk Siekela. Už vtedy boli podozrenia, že skutočným vlastníkom je niekto iný. Podľa informácií z aplikácie Threemy Mariana Kočnera, ktorú zachytili vyšetrovatelia a na ktorú v roku 2020 upozornil Denník N, predaju najväčšieho bulvárneho denníka sa venoval Kočner s Norbertom Bödörom.

„Už máš ten Čas?“ pýtal sa Marian Kočner 
„Nie,“ odpísal Kočnerovi Bödör. „Nemám.“
„Prečo?“ pýtal sa Kočner.
„Teraz beží rozdelenie Ringieru. Na Nový Čas, časopisy, ktoré si berie Penta, Aktuality.sk, ktoré zostávajú Ringieru,“ vysvetlil Bödör.

K takémuto rozdeleniu v roku 2018 skutočne aj došlo. Časopisy, napríklad Nový Čas pre ženy, Život, Eva či Geo, kúpilo od Ringiera vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré patrí Pente. Nový Čas získal Anton Siekel.

„Inak nechať im tie Aktuality bola chyba,“ napísal Kočner. „Aktuality a Denník N sú semenište slniečkarov,“ napísal Kočner. Podľa Nka to bolo deň pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Bödör mu v odpovedi vysvetlil, že možnosť ovládnuť web Aktuality nebola vôbec v hre. „Tam boli nekompromisní, ale hlavne môj vplyv na to bol nulový.“

Aktuality.sk neboli súčasťou transakcie. Ringier si ich ponechal.

6. marca 2018, keď sme na Omediach.com napísali, že Protimonopolný úrad schválil transakciu, písal Kočner Bödörovi: „Kedy už budeš mať ten Čas pod kontrolou?“
„Podľa mňa cca 5 – 6 týždňov,“ reagoval Bödör.

Penta síce vtedy verejnosť uisťovala, že Siekel nekupoval noviny pre ňu, pochybnosti však pretrvali. Siekel totiž postupoval netransparentne, upozornil v roku 2020 Denník N: "Nie je jasné, či a akým spôsobom chcel mať Norbert Bödör vplyv na Nový Čas. Hoci si o tom s Kočnerom písal, nie je známe ani to, či v tomto smere dosiahol aj nejaký úspech, alebo jeho snahy boli neúspešné." Bödör sa k téme pre Nko nevyjadril, šéfredaktorka Nového Času jeho vplyv na noviny vtedy poprela. Siekel tvrdil, že je jediný a konečný vlastník denníka.

News and Media Holding ovláda veľkú časť mediálneho trhu

NMH je najväčším vydavateľom na trhu printových titulov, do jeho portfólia patria denník Plus Jeden deň, týždenník Plus 7 dní, Trend, Šarm, Ema, Báječná Žena a mnohé ďalšie tituly. V roku 2018 sa stal 100% vlastníkom spoločnosti Život Publishing, čím sa súčasťou vydavateľstva stali tituly EVA, Madam EVA, Život, Život Krížovky, Nový Čas pre ženy, Nový Čas Krížovky, Nový Čas Bývanie, GEO, AUTO BILD Slovensko a ich webové mutácie. Do NMh patrí aj ÚJ SZÓ - jediný denník v maďarskom jazyku vydávaný na Slovensku a týždenník VASÁRNAP.

Anton Siekel pôvodne prostredníctvom vydavateľstva Publishing House vydával regionálny Žilinský večerník, v roku 2017 získal časopis Break od NMH a periodikum Olympic.sk, celoslovenský magazín Slovenského olympijského výboru. Nový Čas sa nestal súčasťou Publishing House. V novembri 2017 bola vytvorená spoločnosť FPD Media, ktorá sa stala vlastníkom Nového Času, jej majiteľom je cyperská spoločnosť TREENOTE HOLDING LIMITED, konateľom Peter Šveda, ktorý pôsobí vo viacerých spoločnostiach Siekela. Do portfólia FPD Media patrí aj príloha Nový Čas Víkend, video portál Tivi.sk, zensky.cas.sk a sportovy.cas.sk.

Aktualizácia 11. 10.:  "Takáto koncentrácia nebola PMÚ SR doposiaľ oznámená," reagovala pre Omediach.com Adriana Oľšavská z PMÚ SR.

Požiadali sme o vyjadrenie NMH a FPD Media, na otázky nereagovali.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.