Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc Foto: FB Na pranieri

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.


O tom, ako vyzeralo sledovanie informuje vyšetrovateľ v uznesení o obvinení Kočnera z objednávky vraždy novinára, o ktorom informoval Denník N. Kočner sa tri mesiace pred vraždou novinára bývalému zástupcovi generálneho prokuurátora Ladislavovi Tichému pochválil takouto SMS: “Tohto roku som do novinárov investoval 200-tisíc eur. By si sa posral ako ich mám prelustrovaných. Viem kto koho j…, kto je buzik, ožran, tyran. Aj s foto a videodokumentáciou,” písal Kočner.

Na zverejňovanie dehonestujúcich informácií o novinároch, ktorí sa venovali jeho kauzám, mu slúžila jeho stránka Na pranieri. Tá bola mimoriadne aktívna vo vylievaní špiny na novinárov hlavne po vražde Jána Kuciaka.

Podľa uznesenia sledovanie zabezpečovala skupina okolo bývalého SISkára a novinára Petra Tótha. Tóth sa už na jeseň minulého roka vyšetrovateľom podľa informmácií Denníka N priznal, že pre Kočnera sledoval nielen Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj Moniku Tódovú. Sledovať mal aj ďalších nemenovaných novinárov, tak, že zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy, za čo podľa zdrojov z polície dostával tisíce eur mesačne.

Odporúčame aj: Tóth vypovedá na NAKA (VIDEO)

Podľa uznesenia vyšetrovateľa Kočner platil Tóthovej skupine, ktorá sledovala novinárov, 6400 eur mesačne. Sledovanie vykonával bývalý príslušník ŠtB a SIS a v tom čase zamestnanec Finančnej správy Miroslav Kriak a ešte dvaja ľudia, ktorých policajti nemenujú. Presné výdavky zistili vďaka Kriakovi, ktorý ich mal v excelovskej tabuľke. „Bol presvedčený, že robí pre SIS,“ napísal vyšetrovateľ. „Bol v tom, že sú to peniaze štátu, a preto ich takto vyúčtoval na cent.“ Kriak sa tiež podľa výpovede až po vražde Jána Kuciaka dozvedel, že sledovanie bolo pre Kočnera. Tóth mu to zrejme na začiatku nepovedal.

"To, čo sa vydáva v médiách za sledovanie novinárov bolo paparazzovanie. Ja som ani žiadnych novinárov paparazzovať nemohol, pretože moja tvár je príliš známa na to, aby som sa na takej činnosti mohol podieľať. Samozrejme, sprostredkoval som túto činnosť a požiadal som o to jedného svojho známeho a pokiaľ môžu novinári paparazzovať iných, tak aj iní môžu paparazzovať novinárov,“ reagoval začiatkom marca Peter Tóth na facebooku.

Vyšetrovateľ podľa Nka píše, že Kuciaka Kočner vydierať nedokázal, pretože naňho nič nenašiel. „Žije ako mních,“ hlásilo mu vraj komando na čele s Tóthom. Aj preto sa podľa vyšetrovateľov Kočner rozhodol Kuciaka zavraždiť."