Tretina čitateľov číta len titulky

Tretina čitateľov číta len titulky

Najdôveryhodnejší a najzrozumiteľnejší z hlavných slovenských spravodajských portálov je portál sme.sk, po ňom topky.sk a čas.sk.

 


Vyplýva to z prieskumu, ktorý exkluzívne pre Petit Press, pod ktorý patrí aj sme.sk, realizovala v septembri 2014 prieskumná agentúra 2muse, člen ESOMAR.
Z prieskumu vyplýva, že približne tretina respondentov priznáva, že často číta len titulky článkov a nič viac. Tri štvrtiny čitateľov čítajú článok vždy do konca a približne polovica vždy vyhľadáva jednu udalosť na viacerých portáloch.

 

Približne štyri pätiny internetovej populácie vnímajú, že slovenské spravodajské portály sa delia na bulvárne a seriózne.

Z prieskumu vyplynulo, že sme.sk je medzi internetovou populáciou najznámejším portálom, keď jeho spontánna znalosť dosiahla 45 %, pred druhým portálom topky.sk (38 %) a čas.sk (31 %).

Spontánna znalosť spravodajských portálov (v percentách, september 2014)

Pre štvrtinu populácie (23 %) je sme.sk portál, na ktorý si spomenú ako na prvý - nasledujú topky.sk (15 %) a čas.sk (12 %).

Odporúčame aj: Čo sa najviac hľadá na spravodajských weboch?

Sme.sk má spomedzi slovenských spravodajských portálov aj najvyššiu znalosť autorov článkov u návštevníkov podľa hlavného portálu – mená nejakých autorov zo sme.sk pozná 24 % čitateľov portálu. Pri znalosti autorov je druhým v poradí web pravda.sk (16 %) a pri ostatných portáloch (topky.sk, cas.sk a aktuality.sk) sú to 3 %.

Kvantitatívna časť prieskumu sa realizovala formou on-line dotazníkov na vzorke 1026 respondentov z internetovej populácie a 305 respondentov, ktorí majú predplatené Piano. Jeho hlavným cieľom bolo bližšie poznať správanie sa ľudí v súvislosti so sledovaním spravodajských portálov, ich vnímanie a hodnotenie jednotlivých portálov.