Ďalšia novinárka je trestne stíhaná

Ďalšia novinárka je trestne stíhaná Ilustračné foto RTVS

Bývalú redaktorku denníka Nový Čas obvinili z ohovárania za zverejnenie a interpretovanie vyjadrení, ktoré odzneli na verejnom súdnom pojednávaní.

 


Trestné oznámenie podal šéf policajnej inšpekcie Ivan Ševčík. Ako informuje Nový Čas nepáči sa mu, že v článku o bytovej a pozemkovej mafii z októbra 2012 sa spomína jeho meno. V článku bolo uvedené: „Hlavný obžalovaný v kauze bytovej mafie Jozef Drag vyhlásil, že Charliemu a Minichovi odovzdával aj zisk z trestnej činnosti. „Kázali mi, aby som sa správal ako zločinec," povedal Drag s tým, že o všetkom vedel aj vtedajší riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Ivan Ševčík. To Ševčík v trestnom oznámení namietal," píše Nový Čas.

 

Ako ďalej píše denník pred vyšetrovateľom uviedol, že ako riaditeľ nemal konkrétne informácie o kauze bytovej a pozemkovej mafie, nemal informácie o Dragovej trestnej činnosti a osobne Draga nepozná a jeho tvrdenia nie sú pravdivé. Mikolášikovú obvinili v októbri a uznesenie jej zaslali v novembri.

IPI Slovensko vyjadrila znepokojenie nad opätovným pokusom orgánov činných v trestnom konaní o zastrašovanie novinárov použitím archaických ustanovení o ohováraní v Trestnom zákone.

Odporúčame aj: Investigatívnemu novinárovi už nehrozí väzenie za článok

„Podľa slovenských zákonov, každý občan má právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie získané na verejnom zasadnutí štátnych orgánov. Z uvedeného vyplýva, že rozširovanie informácií z hlavného pojednávania je realizáciou základného práva garantovaného ústavou. Takéto konanie nemôže byť teda protiprávne," píše IPI Slovensko, ktoré to považuje za opätovný pokus verejného činiteľa zastrašiť novinárov a médiá a odradiť ich od plnenia si funkcie kontroly verejnej moci a informovania verejnosti o podobných prípadoch.

Mikolášiková považuje uznesenie o vznesení obvinenia za nezákonné. Proti rozhodnutiu podala sťažnosť. „V uvedenom článku som opísala to, čo zaznelo na verejnom hlavnom pojednávaní z úst obžalovaného Jozefa Draga na adresu Ivana Ševčíka....O uverejnení akéhokoľvek článku rozhoduje vydavateľ a ten aj zodpovedá za uverejnený obsah."