Projekt N zverejnil vlastníkov

Projekt N zverejnil vlastníkov Foto: Projekt N

Do vydavateľstva vstupujú vlastníci Esetu. Projekt N bude aj denník.

 


Šestica spolumajiteľov spoločnosti Eset – Maroš Grund, Rudolf Hrubý, Richard Marko, Peter Paško, Miroslav Trnka a Anton Zajac – sú pripravení vstúpiť ako investori do spoločnosti N Press, ktorá zastrešuje Projekt N. Investícia nie je projektom spoločnosti Eset, ale osobnou aktivitou spolumajiteľov, ktorí považujú za dôležité podporiť formovanie nezávislej žurnalistiky na Slovensku, oznámil dnes Projekt N.

Celková výška investície by mala dosiahnuť vyše milióna eur, pričom na príprave zmlúv sa momentálne pracuje a transakcia by mala byť ukončená v najbližšom čase, píše nové vydavateľstvo N Press, ktoré založilo bývalé vedenie denníka Sme a do Projektu N prechádza veľká časť redakcie Sme.

Ako bude vyzerať vlastnícka štruktúra po vstupe ľudí z Esetu vydavateľstvo nezverejnilo.

„Investíciu za strany spolumajiteľov Esetu si veľmi ceníme. Poskytnuté zdroje budú pre nás kľúčové pre vybudovanie nového spravodajského webu, ktorý bude v úvode podporený aj tlačeným denníkom," povedal riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila.

Spravodajský web Projektu N začne naplno fungovať v prvej polovici januára, tlačené vydanie pribudne v priebehu prvého štvrťroka 2015.

 Šéfredaktorom Projektu N bude bývalý šéfredaktor Sme Matúš Kostolný a šéfom online divízie bude bývalý zástupca šéfredaktora Sme a zakladateľ Piano Media Tomáš Bella. Zástupcami šéfredaktora sa stanú Konštantín Čikovský a Juraj Javorský.

"S predstaviteľmi Projektu N sme viedli niekoľko týždňov rokovania, ktoré nás presvedčili, že podpora projektu a tejto formy nezávislej žurnalistiky na Slovensku má zmysel. Pri budovaní nášho spoločného podniku sme vždy mali v popredí ľudí – či už zamestnancov alebo našich zákazníkov. Našu osobnú a investičnú podporu Projektu N vnímame ako spoločensky prospešnú aktivitu, ktorej cieľom je podporiť nezávislú žurnalistiku," hovorí šestica podnikateľov v spoločnom stanovisku.

 "Náš vstup do Projektu N nevnímame ako nákup obsahu, z našej strany vieme absolútne garantovať nezávislosť redakcie. Veríme, že redakcia Projektu N vybuduje silné, významné a nezávislé spravodajské médium," dodávajú.

K investícii sa vyjadrila aj spoločnosť Eset. „Spolumajitelia Eset podporujú viacero podnikateľských a filantropických projektov doma aj vo svete, ktoré nie sú priamo aktivitami ich IT firmy. Medzi Eset a Projektom N neexistujú žiadne dohody. Aby náš prístup bol čo najtransparentnejší, redakcia Projektu N pri každom texte o majiteľoch firmy alebo spoločnosti Eset bude na konci článku uvádzať text: „Spolumajitelia spoločnosti ESET sú investormi v Projekte N". Môžeme však ubezpečiť, že spoločnosť Eset ani jej manažment nemá záujem ovplyvňovať redakciu Projektu N resp. jeho obsah," povedala pre Omédiách.com Zuzana Hošalová z PR oddelenia Essetu.

"Aj po tejto investícii, ako doteraz, nebudeme v spoločnosti Eset náš prístup k novinárom meniť. Novinársku obec považujeme za dôležitú a integrálnu súčasť našej spoločnosti, prácu novinárov naprieč najrôznejšími redakciami na Slovensku si vážime a radi s nimi komunikujeme. S redakciou Projektu N budeme komunikovať rovnakým spôsobom ako s akýmkoľvek iným médiom," dodala Hošalová.