Médiá naleteli na mystifikáciu, že americký senátor chce vojensky zlikvidovať FIFA

Médiá naleteli na mystifikáciu, že americký senátor chce vojensky zlikvidovať FIFA Foto: Reprofoto youtube

Ruský vládny denník Rossijskaja gazeta očividne sadol na lep vymyslenej správe amerického satirika Andyho Borowitza na webe The New Yorker, že republikánsky senátor John McCain navrhol vojenskú likvidáciu skorumpovanej Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).


Všimol si to web Rádia Slobodná Európa. Humornej správe uveril aj ruský vládny web informačnej služby Sputnik. Server v nemeckej jazykovej verzii pôvodný text v piatok stornoval a nahradil ho novou správou, v ktorej sa uvádza, že Borowitz si z McCaina robí žarty.

"Zdá sa, že nie je ďaleko doba, kedy McCain bude požadovať, aby americké sily obsadili sídlo OSN," uviedla v piatkovom kritickom texte Rossijskaja gazeta. V texte sa denník okrem iného pýta, koho by senátor chcel bombardovať. "Futbalový štadión? Kancelárie futbalových funkcionárov v honosných štvrtiach európskych miest? A všetky lopty okamžite poslať do tajných väzníc CIA?" píše denník. Reagoval tak na článok s názvom 'McCain vyzval na vojenský úder na FIFA', ktorý vo štvrtok zverejnil portál The New Yorker.

McCain okrem iného vyzval Washington k uvoľneniu pomoci vo výške štyroch miliárd dolárov pre umiernené futbalové funkcionárov a na pripravenie invázie do Švajčiarska. Ruský Sputnik najskôr v piatok zverejnil s odvolaním sa na The New Yorker článok s titulkom o tom, že McCain žiada vojenský zásah proti FIFA. Text ale neskôr stiahol a nahradil ho novým znením, upravil aj titulok, ktorý novo uvádza, že americký humorista si robí žarty z McCaina.

Ruské médiá nie sú jediné, ktoré sa nechali dobehnúť. Naletela napríklad iránska štátna televízia PressTV či ghanský športový portál Allsports. Obe médiá už správu stiahli, tá je ale stále dostupná v internetovom archíve Googlu.

Borowitz, ktorý je autorom spomínaného satirického článku, okrem iného uvádza, že McCaina rozladil slabý a neefektívny prístup administratívy Baracka Obamu k FIFA. Senátor, ktorý je jedným z najhlasnejších kritikov Obamu, preto navrhol podniknúť vojenskú misiu, ktorá by futbalovú federáciu raz pre vždy rozohnala a zničila.

"Títo ľudia rozumejú len jednej veci: sile," povedal podľa Borowitze McCain v Senáte s tým, že Washington musí dať FIFA pocítiť pomstychtivou silu a hnev armády USA. "Capnúť niekoľko poskokov v nejakom hoteli nemá zmysel, keď je šéf FIFA na úteku," napísal. Uviedol tiež, že je rozhodnutý prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie Seppa Blattera prenasledovať až k bránam pekelným.

Borowitz podľa Rádia Slobodná Európa očividne využil McCainovu povesť republikánskeho jastraba, ktorého kritici považujú za horlivého zástancu vojenských riešení zahraničných konfliktov a kríz.