Penta získala vydavateľstvo - Vltava-Labe-Press

Penta získala vydavateľstvo - Vltava-Labe-Press Foto: Omédiách.com

Mediálne panstvo finančnej skupiny sa rozrastá.

 

 

Investičná skupina Penta podpísala kúpno-predajnú zmluvu s nemeckým koncernom Verlagsgruppe Passau, na základe ktorej získava 100% akcií emitovaných spoločnosťou Vltava-Labe-Press. Tá vydáva najvýznamnejšie tlačené regionálne médium v Českej republike - Deníky VLP a prevádzkuje tlačiarne Novotisk, povedal pre Omédiách.com Gabriel Tóth PR špecialista Penty.

Vydavateľstvo vydáva v Českej republike 71 regionálnych denníkov a 23 týždenníkov. Denníky majú dominantné postavenie vo svojich regiónoch. Priemerný denný predaný náklad regionálnych Deníkov je 140 tisíc výtlačkov, každý deň si ich prečíta 630 tisíc čitateľov.

Odporúčame aj: Penta si z novinárov urobila atómový kufrík

Vydavateľstvo Penta kúpila od koncernu Verlagsgruppe Passau, ktorý v Nemecku vydáva napríklad regionálne noviny Passauer Neue Presse a v minulosti bol v štruktúrach Petit Pressu. „Rozhodnutie predať vydavateľstvo sme prijali zo strategických dôvodov. Táto transakcia nám totiž umožní viac sa sústrediť na nemecký trh, kde chceme pokračovať v ďalšom raste. Radi by sme poďakovali manažmentu a zamestnancom v Českej republike za skutočne mimoriadnu a úspešnú spoluprácu v priebehu 24 rokov. Sme presvedčení, že nový vlastník podporí úspešný rozvoj spoločnosti," povedala Simone Tucci-Diekmann, generálna riaditeľka a akcionárka Verlagsgruppe Passau, zodpovedná za aktivity spoločnosti v Nemecku a v Českej republike.

Súčasťou akvizície je tiež 51% podiel v spoločnosti Astrosat Média, ktorá vydáva napríklad časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, ďalej 70% podiel v spoločnosti Česká distribuční, minoritný 35% podiel v PNS, a tiež 30% podiel v spoločnosti AdActive.

Väčšina českých tlačených médií sa tak dostala do rúk miliardárov zo Slovenska

Mienkotvorné vydavateľstvá, ktoré majú v portfóliu napríklad Mladú frontu a Lidové noviny, poskupoval Andrej Babiš, na bulvár sa zameral Patrik Tkáč s českým podnikateľom Danielom Křetinským.

Odporúčame aj: Šéf všetkých médií Penty: Komunikujem len s Jaroslavom Haščákom

Penta má na Slovensku vybudovaný vlastný mediálny dom News and Media Holding, pod ktorý patria vydavateľstva Trend Holding, 7 Plus so spoločnosťou Centrum Holding. Okrem toho cez spoločnosť Namav má 45 percentný podiel vo vydavateľstve Petit Pressu. Cez majiteľov Namav má blízko aj k agentúre SITA. Zároveň buduje vlastnú mediálnu agentúru.

„Cieľom Penty je postupne rozšíriť investičné pôsobenie v médiách aj na český a poľský trh a aktívne sa tak podieľať na prebiehajúcej vlastníckej konsolidácii," povedal minulý rok pre Omédiách.com to vtedajší hovorca Penty Martin Danko.