Medzi finalistami Sacharovovej ceny za slobodu myslenia je aj bloger

Medzi finalistami Sacharovovej ceny za slobodu myslenia je aj bloger sauvonsleurope.eu

Poslanci Zahraničného výboru pre ľudské práva v EP hlasovaním rozhodli o troch finalistoch Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

 

 

Do finále postúpil saudskoarabský bloger Raif Badawi, demokratická opozícia z Venezuely a ruský opozičný líder Boris Nemcov zavraždený vo februári tohto roku. "Máme troch vynikajúcich kandidátov, ktorí spĺňajú všetky predpoklady na to, aby sa stali budúcim nositeľom Sacharovovej ceny," povedala predsedníčka podvýboru pre ľudské práva Elena Valenciano. Šéf zahraničného výboru Elmar Brok (EĽS, DE) dodal, že výber Raifa Badawiho je dôkazom toho, že Parlament "ochraňuje slobodu prejavu." Podpora venezuelskej opozície je podľa neho "signálom, že vo Venezuele chceme vidieť demokratický proces" a výber "Borisa Nemcova, ktorého v Rusku zabili kvôli jeho opozičnému konaniu, ukazuje našu nespokojnosť s vývojom ľudských práv" v tejto krajine.

Prvým finalistom je saudskoarabský bloger Raif Badawi, zakladateľ web stránky Osloboďte saudských liberálov. Za svoje konanie, považované za urážku islamských hodnôt, bol v roku 2012 odsúdený na desať rokov väzenia, 1000 rán bičom a finančnú pokutu. V januári tohto roku si vytrpel prvých 50 rán, zvyšných 950 mu bolo po medzinárodných protestoch odložených.

Tento bloger, ktorý pochádza z jedného z najrepresívnejších systémov na svete, je symbolom boja za slobodu prejavu. "Európa nemôže už ďalej mlčať, keď jednotlivci v Saudskej Arábii čelia mučeniu a smrti len preto, že prejavujú svoje názory," povedal maďarský poslanec Tamás Meszerics.

O hlavnom víťazovi rozhodne predseda EP spoločne s lídrami politických skupín. Jeho meno bude známe 29. októbra a cena mu bude odovzdaná 16. decembra.