Kráľovná britského bulváru sa vrátila, The Sun bude na webe zadarmo

Kráľovná britského bulváru sa vrátila, The Sun bude na webe zadarmo Reprofoto: The News

Britský bulvárny denník The Sun od konca novembra zruší poplatky za svoje spravodajstvo na internete, ktoré zaviedol pred dvoma rokmi.

Oznámilo to vedenie tlačovej spoločnosti News UK, ktorá je súčasťou firmy News Corporation mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

Portál britského denníka vraj neprilákal očakávaný počet abonentov, ktorí by boli ochotní platiť za týždeň dve libry.

Od 1. novembra nebudú existujúci klienti platiť za prístup k digitálnej verzii The Sun a od 30. novembra bude portál prístupný všetkým zadarmo, spresnila šéfka News UK Rebekah Brooks.

Oznámenie prišlo po tom, čo sa minulý mesiac Brooks vrátila do čela britskej sekcie Murdochovho mediálneho impéria. V roku 2011 odstúpila z postu riaditeľky, patrila totiž k hlavným obvineným v procese odposluchov, ktoré vykonával britský bulvár s cieľom získať senzačné informácie.

Súd nakoniec Brooks oslobodil, ale jej bývalý priateľ a šéfredaktor už zaniknutého bulváru News of the World bol odsúdený na 18 mesiacov väzenia. Návrat "kráľovnej britských bulvárov", ako Brooks prezývali, vyvolal v Británii rozpaky.

Vo vyhlásenie zamestnancom denníku vysvetlila, že táto zmena podľa nej zlepší postavenie denníka The Sun v Británii a zvýši počet jeho čitateľov.

Po 30. novembri zostanú platby len za niektoré vedľajšie produkty portálu The Sun, predovšetkým za digitálnu hru Club Dream Team, v ktorej sa užívateľ stáva manažérom virtuálneho futbalového tímu. Hra podľa spoločnosti News UK, ktorej The Sun patrí, prilákala 1,25 milióna zákazníkov. Platená zostane aj aplikácie The Sun Classic, ktorá ponúka verziu denníka v pdf.