Médiá získali právo informovať o nemanželskom synovi monackého kniežaťa

Médiá získali právo informovať o nemanželskom synovi monackého kniežaťa Foto: Fondation Prince Albert II

Európsky súd pre ľudské práva v utorok definitívne priznal francúzskemu týždenníku Paris Match právo informovať o nemanželskom synovi monackého kniežaťa Alberta. Podľa agentúry AFP súd vo svojom konečnom verdikte uviedol, že verejný záujem u tejto informácie presiahol rámec práva na súkromie.

 

 

Aféra sa týka francúzskej letušky pôvodom z Toga, s ktorou má monacký knieža syna. Nicole Costeo práve v rozhovore s Paris Match povedala, že sa s Albertom stretla prvýkrát v roku 1997 a že z ich vzťahu vzišiel Alexandre, ktorý má teraz 12 rokov.

Francúzsky súd priznal v roku 2005 Albertovi odškodné 30.000 eur, ktoré mal vydavateľ týždenníka Paris Match zaplatiť za poškodenie práva kniežaťa na súkromie. Súd z parížskeho predmestia Nanterre zároveň časopis obvinil zo snahy finančne sa priživiť na Albertovej situácii.

Vydavateľ sa však rozhodol, že sa bude s francúzskym štátom kvôli tomuto verdiktu súdiť. A európsky súd, ktorý už svoj názor zverejnil predbežne pred takmer rokom a pol, mu teraz dal definitívne za pravdu s tým, že boli porušené práva vydavateľa na slobodu vyjadrovania.