V Nemecku pribúdajú útoky krajnej pravice na novinárov

V Nemecku pribúdajú útoky krajnej pravice na novinárov Reprofoto video Petrikat

Novinári v Nemecku sú stále častejšie terčom útokov priaznivcov krajnej pravice.

 

 

Vlani bolo zaznamenaných 49 takýchto útokov na redaktorov a kameramanov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes poslancom Spolkového snemu predstavil zástupca Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF).

Podľa ECPMF možno posilňovanie pravicovo motivovaného násilia voči novinárom v Nemecku sledovať od roku 2014, kedy začali vznikať hnutia ako vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Celkom 30 zo 49 vlaňajších útokov na novinárov zaznamenalo ECPMF v spolkovej krajine Sasko, ktorá je baštou stúpencov Pegidy. V saskej metropole Drážďanoch sa už viac ako rok takmer každý pondelok konajú demonštrácie zamerané proti imigrantom a islamu.

Práve Pegida od samého začiatku svojich protestov slovne útočí na nemeckú tlač a označuje ho pojmom lügenpresse (klamlivá tlač). Podľa riaditeľa rozhlasovej stanice Mitteldeutscher Rundfunk Stefana Raueho tým vyvolala akúsi "duchovnú občiansku vojnu". "Médiá ale toto vyhlásenie vojny nesmú prijať," povedal.

Nemecký zväz novinárov dnes spustil novú stránku, na ktorej môžu o útokoch na novinárov zo strany prívržencov krajnej pravice informovať priamo očití svedkovia udalostí. "Mnoho kolegov má teraz strach o incidentoch informovať," uviedol dnes pred nemeckými poslancami šéf zväzu novinárov Frank Überall. Morálne zábrany zaútočiť na novinárov sú podľa neho v poslednej dobe objektívne stále menšie.