Palác odmietol správu The Sun, že kráľovná chce brexit

Palác odmietol správu The Sun, že kráľovná chce brexit

Buckinghamský palác označil ako falošnú správu bulvárneho denníka The Sun, že britská kráľovná Alžbeta II. podporuje odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

 


The Sun zverejnil článok s titulkom "Kráľovná podporuje brexit", teda odchod Británie z EÚ. V texte sa denník odvolával na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v únii vyslovila za posledné desaťročie najmenej dvakrát.

 

Kráľovnin úrad k tomu uviedol, že panovníčka v tejto veci zachováva neutralitu. Alžbeta II. zostala nestranná aj v roku 2014, keď Škótsko rozhodovalo o vyhlásení nezávislosti. Škótsko sa nakoniec vyslovilo za pokračovanie zväzku s Londýnom.

"Kráľovná ostáva politicky neutrálna, tak ako je neutrálna 63 rokov," uviedol kráľovnin hovorca. "Nebudeme komentovať falošné tvrdenia anonymných zdrojov. Referendum je záležitosťou Britov, ktorí rozhodnú," dodal. Buckinghamský palác kvôli článku denníka The Sun podal sťažnosť britskej novinárskej organizácii IPSO, uviedla BBC.

Podľa článku The Sun Alžbeta II. povedala niekdajšiemu vicepremiérovi a šéfovi liberálnych demokratov Nickovi Cleggovi v roku 2011 na hrade Windsor, že EÚ smeruje zlým smerom. Clegg, ktorý podporuje zotrvanie Británie v únii, správu označil za nezmysel.

"Vôbec si nepamätám, že by sa toto stalo. Myslím, že toto nie je vec, na ktorú by som zabudol," napísal Clegg na Twitteri.

Britská spoločnosť je pred referendom, ktoré je vyhlásené na 23. júna, rozdelená. Preto by podľa Reuters mohol postoj kráľovnej výrazne ovplyvniť postoj voličov.

Britský premiér David Cameron svojim voličom sľúbil zreformovať vzťahy Británie s EÚ a usporiadať do konca budúceho roka referendum o zotrvaní krajiny v únii. Na príslušnej dohode sa s únijnými predstaviteľmi dohodol vo februári, následne na jún vyhlásil referendum.