Unikli tisícky tajných dokumentov o bojovníkoch IS

Unikli tisícky tajných dokumentov o bojovníkoch IS Reprofoto youtube


Médiá získali zoznam 22.000 údajných zahraničných bojovníkov Islamského štátov (IS) aj s ich telefónnymi číslami a adresami.

Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že vyšetrovatelia dokumenty považujú za pravé. Odmietlo k nim ale uviesť akékoľvek podrobnosti, napísal denník The New York Times.

Rovnaké zoznamy získali aj niektoré médiá, napríklad stanice Sky News, ktorá v nich skutočne identifikovala niektorých britských radikálov.

Tajné zoznamy podľa médií vyniesli nespokojenci z radov IS. V dokumentoch sú pri radikáloch doplnené aj ich vojnové mená či bývalej adresy v ich domovských krajinách. Dáta sú získané z dotazníkov, ktoré Islamisti vypĺňali, či registračných formulárov vyhotovených po vstupe na územie Sýrie.

Stanica Sky News uviedla, že radikáli na získanom zozname pochádzajú najmenej z 51 krajín.
Rovnaký materiál získala aj trojica nemeckých médií, okrem iného aj denník Süddeutsche Zeitung.

Nemecký minister vnútra povedal, že by tieto informácie mohli poslúžiť ako dôkaz pri stíhaní radikálov. "Ponúkajú veľkú príležitosť v hľadaní dôkazov a tiež potvrdzujú, že Nemci sa zúčastnili teroristických aktivít takzvaného Islamského štátu," povedal minister.

Odhaduje sa, že v radoch radikálnych organizácií bojuje v Iraku a Sýrii niekoľko tisícok Európanov, ich návrat do vlasti je potom považovaný za veľkú bezpečnostnú hrozbu.