Divákov pobúrila reality show s fiktívnymi únosmi a teroristickými útokmi (VIDEO)

Divákov pobúrila reality show s fiktívnymi únosmi a teroristickými útokmi (VIDEO) Reprofoto youtube Asia TV

Iracký regulátor televízneho vysielania po ostrej divácke kritike tento týždeň zakázal zábavné reláciu, v ktorej boli celebrity pod zámienkou účasti na charitatívnych akciách vystavené fiktívnym teroristickým útokom. Mnoho divákov reláciu označilo za úplne nevkusnú a uviedlo, že im pripomenula strach a bezmocnosť, ktorú zažívali za vlády teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

Reality show s názvom Tanabe Raslan vysielala regionálna televízia Asia TV v rámci špeciálneho programu počas moslimského pôstneho mesiaca ramadánu. Pozvanie do relácie prijalo viacero celebrít, vrátane herečiek a futbalistov, v tom, že ide o charitatívnu akciu. Skutočným cieľom tvorcov ale bolo ich pred skrytými kamerami vystaviť fiktívnym únosom a teroristickým útokom, po ktorých ich "oslobodili" herci vystupujúci ako iracké bezpečnostné zložky.

Pri zinscenovaných prepadoch herci používali makety zbraní, falošné trhaviny a hrozili odpálením samovražedných viest. Názov programu bol odvodený od mena jeho moderátora - Raslan Haddada a populárnej irackej detskej guličkovej hry.

Program u divákov vyvolal pobúrenie a mnohí ho označili za veľmi urážlivý.

"Tie scény mi pripomenuli DAIŠ (arabská skratka pre IS)," uviedol obyvateľ Bagdadu Bašír Sadd. "Úprimne povedané, je to neprijateľné, neľudské a necivilizované," dodal.

Niektorí, vrátane jedného z hercov a moderátora, ale so stiahnutím relácie z vysielania nesúhlasia. Haddad rozhodnutie regulátora označil za nespravodlivé s tým, že program poukazuje na hrdinstvo irackých bezpečnostných zložiek.

V jednom z najkontroverznejších dielov bola iracká herečka Nismo Tannib odvezená do dediny na okraji Bagdadu pod zámienku, že sa tam stretne s rodinou, ktorá bola vyslobodená z pazúrov IS.

Pri ceste sa ale u falošného vojaka dozvedá, že prichádza do nebezpečnej oblasti, kde radikáli z IS pred tromi hodinami spáchali útok. Tannibovú informácie viditeľne znepokoja a chce sa vrátiť, jej žiadosť štáb ignoruje.

Následne je privezená do domu. Je počuť explóziu a do budovy vtrhnú herci vystupujúci ako teroristi. Nismo Tannib, ktorej medzitým zaviazali oči, kričí, plače a po chvíli omdlie. Neskôr ju "vyslobodia" herci vystupujúci ako irácki vojaci.

Producentom programu je aliancia Iránom podporovaných prevažne šiitských milícií -Ľudové mobilizačné sily (PMF), ktoré bojovali proti IS po boku irackej armády.

V roku 2014 sa teroristom z IS podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a skoro tretinou Iraku. V Iraku bol IS oficiálne porazený v decembri 2017, v Sýrii o dva roky neskôr. Za svojej vlády teroru skupina rezala hlavy, zotročovala ženy, páchala únosy a mnohé ďalšie zverstvá. O život v boji proti IS v Iraku prišli tisíce ľudí. Porazená bola pomocou Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalície.

Haddad je napriek kritike presvedčený, že relácia žiadne pravidlá neporušila, a trvá na tom, že nedodržanie zmluvných podmienok príde televíznu stanicu draho. "Účastníci nemali žiadne výhrady, súhlasili s tým," poznamenal.