Katolícke školy žiadajú stiahnuť knihu Pišťanka a Taragela z povinnej literatúry

Katolícke školy žiadajú stiahnuť knihu Pišťanka a Taragela z povinnej literatúry Reprofoto

Knihu žiadajú stiahnuť zo zoznamu povinného čítania pre stredoškolákov.

 


V Starej Lesnej bolo minulý týždeň stretnutie Združenia katolíckych škôl Slovenska, na ktorom bolo takmer 100 riaditeľov cirkevných škôl ale aj arcibiskupi a štátny tajomník ministerstva školstva.
Výsledkom stretnutia je okrem iného aj žiadosť na stiahnutie nevhodnej knihy, za ktorú členovia stretnutia označili knihu dvojice autorov Petra Pišťanka a Dušana Taragela: Sekerou a nožom. Kniha je súčasťou povinného čítania pre stredoškolákov a témou maturitnej otázky.

 

ZKŠS ju označilo za literatúru nevhodnú a deformujúcu slovenskú mládež. „Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorými má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja," píšu vo vyhlásení.

Ukážka z knihy:

„Študenti stredných škôl sú generácia, ktorej bude patriť budúcnosť slovenského národa, za jej kvalitu spoluzodpovedajú naše školy. Škola má príležitosť aj prostredníctvom povinnej literatúry vštepovať mladým ľuďom čnosti, lásku, afinitu a obdiv k dobru, slušnosti, vernosti, životu a skutočnej kráse, prehlbovať porozumenie medziľudských vzťahov a rozvíjanie estetického cítenia. Z tohto dôvodu žiada ZKSS stiahnutie knihy z povinnej literatúry pre stredoškolákov," píše sa vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Cítim hanbu, hovorí autor knihy, ktorú chcú katolícke školy vyhodiť z povinného čítania

"Zbierku autorov tvoria literárne prvotiny, ktoré autori napísali buď spoločne, inšpirovaní slovenskou dedinskou prózou socialistického realizmu, zlými prekladmi z ruštiny, obľúbenými televíznymi seriálmi či vlastnými robotníckymi skúsenosťami, alebo samostatne, v duchu spoločnej poetiky, ktorú predstavuje paródia, drsný čierny humor, cynická hyperbola, rafinovaná brutalita a predovšetkým zábava," píše sa v popiske ku knihe.

Pišťanek minulý rok zomrel. Písal knihy, scenáre, články. Preslávil sa hlavne trilógiou Rivers of Babylon.
Taragel pracuje v redakcii SME, je autorom viacerých televíznych scenárov, napríklad napísal scenáre pre sitkomy Mafstory a Profesionáli v TV JOJ.