RTVS mimoriadne odvysiela film Rivers of Babylon

RTVS mimoriadne odvysiela film Rivers of Babylon Foto: RTVS

Kniha vyšla v roku 1991 a od začiatku existoval aj plán na film, ten však kvôli mečiarovskej ére vznikol až o 6 rokov.

RTVS v súvislosti s úmrtím Petra Pišťanka odvysiela v sobotu o 22.40 na Jednotke film natočený podľa predlohy jeho najznámejšej knihy Rivers of Babylon.

"Opozícia aj vládna moc veľmi dobre chápali, že inak univerzálny príbeh drastického vzostupu jednotlivca k moci sa medzičasom stal dosť trefnou alegóriou mečiarizmu. Osemmiliónovú dotáciu fondu Pro Slovakia odmietol podpísať mečiarovský minister kultúry Dušan Slobodník. Veci sa pohli po nástupe Ľuba Romana do ministerského kresla, no k premiére filmu Vlada Balca to trvalo ďalšie štyri roky," napísal Denník N.


Rivers of Babylon je alegóriou brutálneho vzostupu jednotlivca k moci v dobe divokého "raného kapitalizmu". Rácz (Andy Hryc) začína v kotolni veľkého hotela v hlavnom meste, no neochvejná snaha o kontrolu a moc privedú muža, ktorý sa nezastaví pred ničím, až k finančnej a politickej moci. Film verným spôsobom zachytáva nenapodobiteľnú atmosféru rovnomennej knihy Petra Pišťanka, ktorá bola sarkastickým podobenstvom o vzostupe jednotlivca k moci, a zlo, ktorého súčasťou sa stáva každý, kto sa mu nepostaví.

V ďalších úlohách snímky Vlada Balca z r. 1998 sa predstavia Diana Mórová, Ady Hajdu, Barbora Kodetová, Miro Noga či Peter Bzdúch.

Peter Pišťanek sa spolu s Marianom Urbanom a Vladom Balcom podieľal aj na scenári, hudbu k filmu zložil Jaro Filip.

Po Rivers of Babylon RTVS odvysiela aj film o filme Rivers of Babylon pod názvom Ako si zabiť hrdinu.

Spisovateľa priviezli do bratislavskej nemocnice v nedeľu krátko po 18 hodine vo veľmi vážnom stave. V nedeľu večer zomrel.