V Turecku odsúdili novinárov, ktorí uverejnili karikatúru Mohameda

V Turecku odsúdili novinárov, ktorí uverejnili karikatúru Mohameda Foto: Cumhuriyet

Turecký súd poslal na dva roky do väzenia dvoch novinárov denníka Cumhuriyet, ktorí vlani vo svojom stĺpčeku uverejnili kontroverznú obálku francúzskeho časopisu Charlie Hebdo s prorokom Mohamedom.

Podľa súdu sa novinári dopustili "šírenia nenávisti a nepriateľstva", keď po útoku na redaktorov časopisu Charlie Hebdo zverejnili karikatúru plačúceho proroka, ktorou takto týždenník na čin reagoval. Rozsudok nie je právoplatný, očakáva sa, že sa novinári proti nemu odvolajú. Informovala o tom agentúra Dogan.

Redaktorka Ceyda Karan a redaktor Hikmet Çetinkaya boli pôvodné obžalovaní aj z urážky náboženských hodnôt, v tomto bode ich ale súd oslobodil.

Denník Cumhuriyet vlani v januári čitateľom na svojich stránkach predstavil vydanie týždenníka Charlie Hebdo, ktoré vyšlo potom, čo islamisti v parížskej redakcii satirického magazínu postrieľali 12 ľudí. Štvorstránková príloha obsahovala niektoré karikatúry a články, ale nie obálku časopisu, ktorú niektorí považovali za kontroverznú. Na titulnej stránke bol vtedy nápis "Všetko je odpustené" a pod ním karikatúra plačúceho proroka Mohameda držiaceho symbolické posolstvo "Je suis Charlie" (Som Charlie), ktoré vtedy zaplavilo sociálne siete ako výraz solidarity s redakciou. Samotnú obálku uverejnili obžalovaní novinári vo svojom stĺpčeku.

Opozičný denník Cumhuriyet má v poslednej dobe opakovane problémy s tureckou justício. Šéfredaktor denníka Can Dundar bol tento týždeň odsúdený na pokutu vo výške 28.650 tureckých libier (10 tisíc eur) za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tej sa podľa súdu dopustil sériou článkov o Erdoganovi v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý otriasol politickou scénou na prelome rokov 2013 a 2014. Dundar spoločne s ďalším členom redakcie Erdemom Gule čelí v ďalšom procese obžalobe zo špionáže a vyzradenie štátneho tajomstva kvôli článkom o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom v roku 2014. Žurnalistom v prípade odsúdenia hrozia až doživotné tresty.

Prísny postup voči novinárom v Turecku považujú profesijné organizácie za príznak obmedzovanie slobody slova v krajine. Trestné stíhanie žurnalistov umožňujú napríklad všeobecne formulované zákony proti terorizmu, ale aj zákon zakazujúci urážky hlavy štátu. Prokuratúra však ako urážky často vníma aj obyčajnou kritiku Erdogana.