Redaktorom Charlie Hebdo sa vyhrážajú smrťou

Redaktorom Charlie Hebdo sa vyhrážajú smrťou Reprofoto Fox News

Rok a pol po tragických udalostiach sú redaktori satirického časopisu vystavení ďalším hrozbám.


Francúzsky časopis Charlie Hebdo opäť dostáva anonymné odkazy, ktorých autori hrozia jeho zamestnancom ďalším zabíjaním. Týždenník, v ktorého parížskej redakcii džihádisti vlani povraždili 12 ľudí, podal žalobu. Polícia vyšetruje prípad ako vyhrážanie sa smrťou. Informovali o tom francúzske médiá.

Redakcia Charlie Hebdo dostala od 8. júna dvadsiatku výhražných textov na Facebooku. "Hrozí sa v nich predovšetkým zabitím niekoľkých členov redakcie," uviedol k obsahu anonymných správ denník Le Parisien. Podľa agentúry AFP redakcia dostala 22. júna poštou aj ručne písaný text, ktorý hrozil smrťou a obsahoval islamskej zvolanie Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký).

Autorov nových vyhrážok zatiaľ vyšetrovatelia nechytili. "V tomto prípade sa nesmie nič podceniť. Autori hrozieb budú nakoniec identifikovaní a budú sa musieť zodpovedať," citoval Le Parisien nemenovaného vysokého štátneho úradníka.

Novinári Charlie Hebdo sú pod policajnou ochranou od vlaňajšieho januára, keď dvaja francúzski džihádisti postrieľali v sídle denníka 12 ľudí vrátane niekoľkých karikaturistov a redaktorov. Útočníci tvrdili, že tak chceli potrestať Charlie Hebdo za jeho karikatúry proroka Mohameda. Nielen podľa radikálnych moslimov tým denník urážal ich vieru. Redakcia ale ani po atentáte neustúpila od satirických útokov na všetky náboženstvá.