V knihe novinárky Jany Shemesh nie je žiadna pozitívna postava

V knihe novinárky Jany Shemesh nie je žiadna pozitívna postava Foto: archív J.S.

Novinárka Jana Shemesh napísala ďalšiu knihu Spálenisko – Hriechy dym neprekryje.

 


"V tomto príbehu nie je žiadna pozitívna postava. Všetci klamú, podvádzajú, taja svoju minulosť, manipulujú, niektorí dokonca aj vraždia. Pre peniaze, politickú moc, nové územia, ale aj rasizmus, žiarlivosť, nenaplnenú lásku, fanatizmus, problematické detstvo a vlastnú nevyrovnanosť," píše sa v poznámke k novej knihe novinárky, ktorá vyjde o niekoľko týždňov.

 

Príbeh knihy Spálenisko – Hriechy dym neprekryje sa odohráva v Izraeli v nedávnej minulosti, ale podľa autorky by sa mohol odohrávať kdekoľvek a kedykoľvek.
Je to rozprávanie o ľuďoch, ktorí nerobia žiadne hrdinské činy, len chcú prežiť. Spúšťajú tak reťaz udalostí s fatálnymi dôsledkami a sami sa stávajú ich obeťami. Bojujú medzi sebou aj so svojimi démonmi, ale nevíťazí nikto. Zostáva len spálená zem. Doslova aj symbolicky, píše v upútavke ku knihe autorka.

Jana Shemesh začínala v zahraničnej redakcii Slovenského rozhlasu, neskôr písala pre denník SME. Od roku 2006 žije v Izraeli, odkiaľ píše nielen o Blízkom východe. Viackrát bola nominovaná na Novinársku cenu, v roku 2008 ju aj získala na sériu stĺpčekov o živote v Izraeli. V súčasnosti píše hlavne pre Denník N a blogy aj pre Ženy v meste. Špecializuje sa na zahraničie. V posledných rokoch sa zviduteľnila blogmi, v ktorých otvorene písala o živote s rakovinou. Tejto téme venovala svoju prvú knihu Smrť si neškrtne, ktorá vyšla v roku 2012.

 Spálenisko - Hriechy dym neprekryje je jej štvrtou knihou, ktorá vyjde vo vydavateľstve Ikar v polovičke novembra.

Ukážka z knihy: Neta ležala v posteli na ženskej klinike. Dedo povedal, že nemajú čas čakať. Umelé oplodnenie je najistejšie. Už nie je najmladšia. Cítila sa ako pokusný králik. Celá procedúra jej bola nepríjemná, Dudi pri nej nebol, lebo mal povinnosti v osade. Predstavovala si, že tak ako ona sa musí cítiť žena po znásilnení. Ľutovala, že sa dala na toto nahovoriť. Pochybovala o tom už ráno cestou v aute, keď ju dedo doviezol na kliniku. No nevládala mu odporovať. Zase by ho sklamala a to bolo horšie ako ten ponižujúci zákrok.