NAKA vraj obvinila Lipšica a Grendela. Mali zverejniť novinárom informácie

NAKA vraj obvinila Lipšica a Grendela. Mali zverejniť novinárom informácie Foto: NOVA

Exminister vnútra a donedávna poslanec za OľaNO-NOVA Daniel Lipšic čelí obvineniu.

 

 

O obvniení informoval najprv web Aktuality.sk, pre ktorý to potvrdil zdroj z rezortu vnútra.

Podľa informácií Denníka N Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila okrem bývalého ministra vnútra Lipšica ak jeho bývalého riaditeľa tlačového odboru Gábora Grendela z trestného činu. Podľa Denníka N sa ho mali dopustiť, keď vraj novinárom v apríli 2012 sprístupnili informácie o bankových operáciách podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý sa nachádzal na takzvaných mafiánskych zoznamoch.

Trestné oznámenie podal Kočner, ktorý na stredu zvolal tlačovú besedu s názvom "Gilotína Mariána Kočnera". Kočner, ktorý vlastní byt vedľa premiéra v kompexe Bonaparte, v pozvánke na tlačovú besedu píše, že v apríli vypísal odmenu pre občanov, ktorí poskytnú informácie o nemorálnych a nezákonných činoch politikov. Na tlačovej besede chce informovať o výsledkoch tohto „občianskeho pátrania."

Lipšic ešte ako ministra vnútra zvolal v roku 2012 tlačovú besedu, na ktorej informoval, že spravodajská jednotka Finančnej polície preveruje Privatbanku, ktorú vlastní finančná skupina Penty.

„Kočner si 9. decembra 2011 poslal z účtu v Bank of Valetta na Malte na účet v bratislavskej Privatbanke 3 milióny eur. Podľa finančnej polície mala Privatbanka transakciu ohlásiť ako neobvyklú bankovú operáciu, ona ju však vyhodnotila ako štandardnú. Finančnú políciu na transakciu upozornila až Malta, peniaze na Maltu prišli z Belize. Kočner vtedy po tlačovke Lipšica zúril, označoval ho vulgarizmami a hrozil, že "skončí v base"," píše Denník N.

Lipšic a Grendel sa k prípadu vyjadria popoludní na tlačovej besede.