Vydavateľ Sme chystá predžalobnú výzvu na Naše Novinky

Vydavateľ Sme chystá predžalobnú výzvu na Naše Novinky Foto: Omédiách.com

Vydavateľstvo Petit Press nás upozornilo na to, že ich článok sa v mierne pozmenenej podobe objavil v regionálnych novinách siete Naše Novinky.

 

 

Na podobné prípady v súvislosti s Naše Novinky nás už upozornili aj v minulosti.

 

Web sme.sk priniesol 24. januára článok o hluku na sídlisku vo Zvolene s názvom Obyvateľov Západu trápi nadmerný hluk, článok vyšiel aj v MY Zvolensko- podpolianské noviny (zo siete týždenníkov MY). Naše Novinky zverejnili 3. februára článok s nadpisom Obyvateľov sídliska Západ trápi hluk na webe a mierne zmeneným o dva dni neskôr v printe, s takmer totožným obsahom, len mierne pozmeneným textom ako bol na sme.sk. V texte Naše Novinky bola priama reč zo sme.sk prerozprávaná.

„Podľa názoru našich právnikov článok periodika „Naše Novinky" s názvom „Obyvateľov sídliska Západ trápi nadmerný hluk," ktorý je zverejnený aj na internetových stránkach www.nasenovinky.sk, porušuje majetkové práva našej spoločnosti (Petit Press) resp. autorské práva autorky článku Ľubice Mojžišovej," povedala pre Omédiách.com Jana Paulovská z vydavateľstva Petit Press.

„Pripravujeme písomnú predžalobnú výzvu, ktorou vydavateľa ako aj prevádzkovateľa internetových stránok vyzývame, aby upustil od protiprávneho konania a aby sa obdobnému konaniu vyhýbali aj v budúcnosti." Ak nebude vydavateľ Naše Noviny výzvu Petit Pressu rešpektovať, podajú "návrh na predbežné opatrenie, ktorým by sa prevádzkovateľovi www.nasenovinky.sk prikázalo dočasne odstrániť tento článok a tiež návrh na začatie občianskoprávneho konania zákazu zásahu do autorského práva, trvalého odstránenia článku z internetových stránok, náhrady ujmy a vydania bezdôvodného obohatenia."

Odporúčame aj: Autorka mestských novín píše o vykrádaní

Požiadali sme vedenie vydavateľstva Naše Novinky spoločnosť 14 news o vysvetlenie podobnosti ich článku z článkom Petit Pressu a stanovisko k výhradám Petit Pressu. Od riaditeľky vydavateľstva Andrey Oravcovej namiesto vysvetlenia prišli aj vyhrážky.
Z jej mailu zverejňujeme pasáž, ktorá sa dotýka aspoň čiastočne témy sporného článku.

O praktikách novín Naše Novinky sme písali už viackrát aj v minulosti. V článkoch sme poukázali napríklad na podobný prípad, o vykrádaní mestských novín, alebo článok o tom, že Naše Novinky propagovali stranu TIP, či o skrytej reklame v ich novinách. K jednému článku sme použili oficiálnu fotku loga novín. Ešte sa nám nestalo, aby malo niektoré vydavateľstvo výhrady voči tomu, že sa použije ich oficiálne logo, alebo oficiálna fotka novín, keď sa píše o ich spoločnosti. Po výhradách riaditeľky sme oficiálnu fotku vydavateľstva s logom novín stiahli.

Napriek žiadosti a vyhrážkam riaditeľky nezverejňujeme celý jej mail. Aj keď sa vyhráža žalobou, nevidíme dôvod zverejňovať jej vyjadrenia, ktoré sa témy netýkajú.