Marián Leško sa vracia na plný úväzok do vydavateľstva Penty

Marián Leško sa vracia na plný úväzok do vydavateľstva Penty Foto: tv.sme.sk


Novinár Marián Leško vymenil plný úväzok v Nadácii Zastavme Korupciu za plný úväzok pre vydavateľstvo Penty.

 


Marián Leško minulý rok začal pracovať pre Nadáciu Zastavme korupciu, ktorú založili vlastníci Esetu a pre Trend, kde do vtedy pracoval, začal písať len externe - komentáre. Teraz to vymenil. Od 1. júla je na plný úväzok opäť v Trende a čiastočne bude vypomáhať aj v nadácii.

 

„Stalo sa to, že som za polrok predsa len prišiel na to, že kto robí 33 rokov novinára, tak by už na staré kolená nemal skúšať nové kúsky," povedal Leško v rozhovore pre Denník N. S tým, že k žiadnemu otvorenému ani skrytému nedorozumeniu či konfliktu so zakladateľmi nadácie nedošlo.

Leško, ktorý ostáva pracovať v nadácii, ktorá bojuje proti schránkovým firmám, sa paradoxne vracia na plný úväzok do časopisu, ktorý kúpila schránková firma – holandská spoločnosť V3 Media Holdings, a zároveň k vlastníctvu sa hlási finančná skupina Penta cez spoločnosť News and Media holding. Ako píše Denník N vydavateľstvo Trend Holding kúpila "schránková firma so základným imaním 100 eur, podpisové práva patrili chlapovi z Indonézie, ktorý vlastnil firmu, zaoberajúcu sa zakladaním firiem na kľúč." K vydavateľstvu sa ale hlási Penta.

Odporúčame aj: Vydavateľstvá 7 Plus a Trend Holding končia

Pre Denník N Leško v minulosti v súvislosti s Pentou povedal, že novinár síce môže tvrdiť, ako je stopercentne nezávislý, problém však je, že „ten slon v miestnosti je rukolapný bez ohľadu na to, či sa tvárite, že ho vidíte alebo nevidíte. Výsledkom potom je, že to preháňate na jednu alebo na druhú stranu. Tváriť sa, že tam ten slon nie je, sa nedá."

„Stojím si za názorom, že slon v tej miestnosti je, nikam neodišiel a zostal tam. Vraciam sa však s tým, že napriek jeho prítomnosti sa v Trende dá odviesť dobrá práca. Ja sa o to pokúsim," komentoval to Leško teraz.

Marián Leško vyštudoval odbor filozofia a história na Filozofickej fakulte Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Niekoľko rokov bol vysokoškolským učiteľom, potom sa stal novinárom. Od roku 1993 pôsobil v denníku Pravda, kde krátky čas zastával aj funkciu šéfredaktora. Potom pracoval ako komentátor v denníku SME a týždenníku Trend. Až do ukončenia vysielania na Slovensku pracoval tiež ako spolupracovník Rádia Slobodná Európa. Spolupracoval s televíziou Markíze na príprave Na telo aj ako glosátor v relácii Sedem s.r.o.