Primátor Bratislavy: Spoločným kandidátom OĽANO, SaS a Sme Rodina bude Ján Mrva

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), strana Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie SME RODINA – Boris Kollár predstavili spoločného kandidáta na primátora Bratislavy, ktorým je Ján Mrva.

 

„Hľadali sme poctivého, dobrého kandidáta, ktorý má skúsenosti s komunálnou politikou, a ktorý dokáže byť dobrou voľbou pre moderné mesto, akým je Bratislava,“ uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič a pokračoval: „Nesnažili sme sa náš výber urýchliť, nešlo nám o časové preteky, ale o kvalitu. Zároveň sme hľadali kandidáta, s ktorým nie sú pri jeho skúsenosti v komunále spojené žiadne kauzy, a ktorý je úplne slobodný od finančných skupín. Hľadali sme človeka, ktorý dokáže tlakom finančných skupín odolať. Vybrali sme Jána Mrvu a sme veľmi radi, že výber hnutia OĽANO už dnes podporuje strana SaS a hnutie Sme Rodina,“ dodal Matovič s tým, že do volieb sa budú snažiť získať podporu ďalších demokratických opozičných strán. „Bohužiaľ, nepodarilo sa nám získať pre spoločný postup KDH, ktoré sa rozhodlo postaviť svojho vlastného kandidáta,“ dodal Matovič.

„Vážim si podporu pravicových demokratických strán a som veľmi rád, že si OĽANO po rozvážnom hľadaní vybralo práve mňa,“ uviedol kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva. „Nie som členom žiadnej politickej strany ani hnutia, som nezávislý kandidát s podporou OĽANO, SaS a Sme Rodina,“ pokračoval Mrva s tým, že je otvorený podpore od ďalších demokratických pravicových strán.

Podľa prieskumu, ktorý Mrva realizuje medzi ľuďmi v Bratislave, jej obyvatelia najhoršie hodnotia dopravu a reguláciu výstavby a územného plánu. „Máme pre obyvateľov Bratislavy riešenia. Z mestskej časti Vajnory, ktorej som starostom dvanásť rokov, sa nám podarilo urobiť krásnu mestskú časť. Zrevitalizovali parky, postavili sme materské školy pre dvesto detí, postavili päť nových tried, 31 kilometrov cyklotrás či vlastný dom kultúry, na čo som mimoriadne hrdý,“ vyjadril sa Mrva, ktorý podobné riešenia ponúka aj pre hlavné mesto. „Najväčším problémom v Bratislave je doprava. Riešením je vybudovanie záchytných parkovísk na konci mesta, vybudovanie prestupných bodov integrovanej dopravy či predĺženie električkových tratí na konce mesta,“ predstavil niektoré z riešení Mrva a dodal: „Bratislava si po rokoch zaslúži primátora, ktorý bude chrániť záujmy obyčajných a slušných bratislavčanov. Budem bojovať za Bratislavu, kde budeme radi žiť,“ dodal Mrva.

Predseda SaS Richard Sulík uviedol hlavné dôvody, pre ktoré strana podporila kandidáta Mrvu: „Na komunálnej úrovni ide o to, aby sa nekšeftovalo s pozemkami, aby sa nekradlo, aby mesto bolo dobre spravované, aby to bolo pekné mesto. A tu nemám najmenšie pochybnosti, že pod vedením Jána Mrvu to presne takto bude fungovať. Preto ho podporujeme. Druhý dôvod je, že SaS ctí dohody. Máme dohodu s OĽANO – oni nám podporili župana a aj preto podporujeme Jána Mrvu." Doplnil, že tento kandidát „síce nie je nejaký prudký liberál, ale my sme tolerantná strana, čiže toto je úplne v poriadku."

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽANO Veroniky Remišovej v Bratislave chýbajú dostupné možnosti na športovanie či zelené plochy. „Ako je možné, že v Bratislave nemá každá mestská časť verejnú plaváreň? Čo sa týka zelene, mnohí primátori v Bratislave verejné plochy najmä rozpredávali a namiesto toho, aby budovali zelené parky, mestské záhrady, oddychové zóny, v strede mesta vyrastali sklenené monštrá a obchodné centrá,“ upozornila Remišová. „Som rada, že sme dnes spojili sily a predstavujeme vám spoločného kandidáta na primátora Bratislavy. Verím, že so širokou podporou dokáže vytvoriť z Bratislavy mesto, kde sa dobre dýcha, bezpečne žije a ľudia cítia, že tu majú svoje miesto,“ dodala.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko označil za veľmi dôležitú vec, že Ján Mrva má obrovské skúsenosti s komunálnou politikou. Okrem toho vyzdvihol aj ďalší faktor: „Tento týždeň stojím už na druhej tlačovej besede. Prvého spoločného kandidáta sme predstavili v Košiciach, kde takisto za ním stála široká koalícia, dokonca aj niekoľko skupín aktivistov. V dvoch najväčších slovenských mestách sme predstavili spoločných kandidátov. Vysielame tým jasný signál. Chcem prisľúbiť ľuďom, že urobíme všetko pre to, aby sme rovnako kvalitných kandidátov predstavili všade na Slovensku."