V Stredoafrickej republike boli zabití novinári z Ruska, Ukrajiny

01.08.2018 09:30 | Tlačové správy | ČTK

Dvaja novinári z Ruska a jeden z Ukrajiny boli zabití v Stredoafrickej republike neznámymi útočníkmi, ktorí napadli ich vozidlo. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním na starostu mesta Sibut, v blízkosti ktorého došlo k útoku.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS mali dvaja zo zabitých novinárske preukazy denníka Izvestija. Prezidentský hovorca Stredoafrickej republiky potvrdil, že sa v blízkosti mesta Sibut našli telá troch osôb "európskeho vzhľadu", ale nepoznal ich národnosť ani profesiu.

Ruské médiá uviedli, že o život prišli novinár Orchan Džemal, režisér Alexander Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Podľa nezávislej televízie Dožď natáčali film o ruských žoldnieroch pôsobiacich v Stredoafrickej republike, a to z Vágnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorá nasadila nájomných vojakov na východe Ukrajiny či v Sýrii.

Podľa nemenovaného ruského bezpečnostného zdroja, ktorý citovala agentúra AFP, nemá ruské veľvyslanectvo v Bangui ani ruský poradca stredoafrického prezidenta vedomosť o prítomnosti ruských či ukrajinských novinárov v krajine.

Moskva od začiatku tohto roka poslala do Stredoafrickej republiky vojenského školiteľa, dodala miestnej armáde zbrane a zaisťuje bezpečnosť prezidenta Faustina-Archangea Touadéra, ktorého bezpečnostný poradca je z Ruska.

Oficiálne má tento ruský program posilniť stredoafrickú armádu, ktorá čelí veľkým problémom na území štátu, ktorého výraznú časť ovládajú ozbrojené skupiny. Moskva ale chce podľa analytikov predovšetkým posilniť svoj vplyv v krajine bohatej na suroviny, ako sú diamanty, zlato, urán či drevo.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.