V Stredoafrickej republike boli zabití novinári z Ruska, Ukrajiny

01.08.2018 09:30 | Tlačové správy | ČTK

Dvaja novinári z Ruska a jeden z Ukrajiny boli zabití v Stredoafrickej republike neznámymi útočníkmi, ktorí napadli ich vozidlo. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním na starostu mesta Sibut, v blízkosti ktorého došlo k útoku.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS mali dvaja zo zabitých novinárske preukazy denníka Izvestija. Prezidentský hovorca Stredoafrickej republiky potvrdil, že sa v blízkosti mesta Sibut našli telá troch osôb "európskeho vzhľadu", ale nepoznal ich národnosť ani profesiu.

Ruské médiá uviedli, že o život prišli novinár Orchan Džemal, režisér Alexander Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Podľa nezávislej televízie Dožď natáčali film o ruských žoldnieroch pôsobiacich v Stredoafrickej republike, a to z Vágnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorá nasadila nájomných vojakov na východe Ukrajiny či v Sýrii.

Podľa nemenovaného ruského bezpečnostného zdroja, ktorý citovala agentúra AFP, nemá ruské veľvyslanectvo v Bangui ani ruský poradca stredoafrického prezidenta vedomosť o prítomnosti ruských či ukrajinských novinárov v krajine.

Moskva od začiatku tohto roka poslala do Stredoafrickej republiky vojenského školiteľa, dodala miestnej armáde zbrane a zaisťuje bezpečnosť prezidenta Faustina-Archangea Touadéra, ktorého bezpečnostný poradca je z Ruska.

Oficiálne má tento ruský program posilniť stredoafrickú armádu, ktorá čelí veľkým problémom na území štátu, ktorého výraznú časť ovládajú ozbrojené skupiny. Moskva ale chce podľa analytikov predovšetkým posilniť svoj vplyv v krajine bohatej na suroviny, ako sú diamanty, zlato, urán či drevo.

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

1. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

2. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

3. Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.

4. Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

5. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.

6. Britská televízia si už neobjedná zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali len mužskí autori

Britská televízia ITV už si u svojich scenáristov neobjedná žiadnu zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali výhradne mužskí autori.

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

7. Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

8. V aplikácii O2 Extra výhody najazdili vodiči takmer milión kilometrov a dostali za odmenu 2000 GB dát

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.

Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

9. Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

Hlavným víťazom tohtoročných filmových a televíznych cien stanice MTV sa stal superhrdinský epos Avengers: Endgame.

Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

10. Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

Redaktor Trendu nastúpil do VÚB banky, je novým členom analytického tímu banky.