Na Juraja Herza si zaspomína jeho dvorný kameraman Dodo Šimončič

Na Juraja Herza si zaspomína jeho dvorný kameraman Dodo Šimončič Foto: Daniel Dluhý

Legendárny režisér a kežmarský rodák Juraj Herz, ktorý nás navždy opustil 8. apríla tohto roku, by sa bol 4. septembra 2018 dožil 84. narodenín. Pri tejto príležitosti si kino a filmový klub Iskra v Kežmarku spolu s divákmi v pondelok 10. septembra 2018 o 19.00 h uctia jeho pamiatku a zaspomínajú si naňho projekciou dvoch jeho filmov zo 60. rokov minulého storočia.

 

Prvým z nich bude jeho úplne prvé filmové dielo – stredometrážna snímka Sběrné surovosti z roku 1965, ktorú nakrútil na motívy poviedky českého spisovateľa Bohumila Hrabala. Druhým filmom bude celovečerná impresionisticky ladená dráma Sladké hry minulého leta (1969), pôvodne televízna adaptácia literárneho diela Guya de Maupassanta. Obe snímky budú premietnuté z dnes už historického 35mm filmového materiálu.

Pozvanie Kežmarčanov na toto spomienkové podujatie prijal kameraman filmu Sladké hry minulého leta Dodo Šimončič, ktorý si na svojho kolegu a priateľa zaspomína spolu s divákmi. S Jurajom Herzom okrem spomínaného filmu nakrútil i ďalšie známe snímky: Čestný občan (Slovensko 2.0, 2014), Galoše šťastia (1986), Sladké starosti (1984), Petrolejové lampy (1971).

Režisér Juraj Herz vo svojej autobiografickej knihe Autopsie z roku 2015 uviedol, že keď hľadal kameramana na film Sladké hry minulého leta, niekto mu povedal, že v Bratislave je jeden mladý kameraman, ktorý nakrúca svoj prvý, ale nesmierne zaujímavý film. Volal Dodo Šimončič a mal vtedy 24 rokov.
„Režisérom toho filmu bol môj spolužiak z umelecko-priemyselnej školy v Bratislave Elo Havetta a film sa volal Slávnosť v botanickej záhrade. Zašiel som za ním a poprosil ho, či by som sa nemohol pozrieť na denné práce. Elo mi premietol, čo som chcel, a ja som bol nadšený, videl som zábery, ktoré boli vyslovene impresionistické. Od tej chvíle som si bol istý, že mám pre Sladké hry minulého leta kameramana.“

Juraj Herz si na prvé osobné stretnutie s kameramanom, ktorý s ním neskôr nakrútil aj ďalšie úspešné filmy, vo svojej autobiografii rozpomenul takto: „Keď som sa s Dodom Šimončičom zoznámil, prekvapilo ma, aký je tichý a skromný, skoro nesmelý. Bál sa, či na to stačí, ale presvedčil som ho, že podľa toho, čo som videl, nemám najmenšie pochybnosti. Myslím si, že mi veľmi neveril, ale nakoniec sme sa dohodli.“

Viac informácií o Pocte Jurajovi Herzovi nájdete na www.klubiskra.sk. Vstupné na projekciu je 4,50 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.

 

SBĚRNÉ SUROVOSTI
V 60. rokoch bol Bohumil Hrabal mimoriadnym inšpiračným zdrojom pre začínajúcich filmárov - ani Juraj Herz nebol výnimkou. Pre svoj stredometrážny debut si zvolil bizarný príbeh odohrávajúci sa v zberni starého papiera. Hrdinom je tam svojrázny výkupca, ktorý sa stáva svedkom všelijakých trápnych i dojemných príhod. Režisér už tu osvedčil zmysel pre bizarnú nadsádzku a morbídne zaujatie, naznačené už samotným názvom.
Komédia/podobenstvo, Československo, 1965, 31 min, ČB, v pôvodnom znení (česky).
Réžia: Juraj Herz. Predloha: Bohumil Hrabal (kniha). Scenár: Juraj Herz, Bohumil Hrabal. Kamera: Rudolf Milič. Hudba: Zdeněk Liška. Hrajú: Václav Halama, František Ketzek, Bobina Maršátová, Libuše Palečková, Jan Vlček, Olga Novotná, Antonín Dimitrov, Ivana Klíčníková, František Pelikán, Věra Pokorná, Václav Soldát, Karel Veselý, Růžena Vlčková, Ivo Gübel, Radim Cvrček.
---
SLADKÉ HRY MINULÉHO LETA
Impresionisticky ladený tragický príbeh mladej práčky Mušky, ktorá svojou čistotou a bezhraničnou radosťou zo života fascinuje mužov okolo seba. Partia Muškiných piatich nápadníkov - bohémov svojím spôsobom života narúša miestne konvencie, dokáže sa uvoľnene zabávať, snívať a radovať z každej chvíle a unikať pred meštiackou každodennosťou. Film je oslavou radosti zo života a túžby po nemožnom. Filmová adaptácia poviedky Guy de Maupassanta Muška.
Dráma, Československo, 1969, 65 min, v pôvodnom znení (slovensky).
Réžia: Juraj Herz. Námet: Guy de Maupassant (na motívy poviedky Muška). Scenár: Alta Vášová, Juraj Herz. Kamera: Jozef (Dodo) Šimončič. Hudba, dirigent: Štěpán Koníček. Dramaturgia: Peter Balgha. Architekt a návrhy kostýmov: Zbyněk Hloch. Masky: Milan Sládek, Emília Frkalová. Strih: Jaromír Janáček. Zvuk: Pavol Sásik. Hrajú: Jana Plichtová, František Velecký, Milan Lasica, Július Satinský, Ľubomír Záhon, Peter Debnár, Marta Rašlová, Miriam Kantorková, Mikuláš Ladižinský, Eugen Senaj, Jan Vlček, Hana Lelitová, Eva Matejková.