RTVS a ČT v súvislosti s úmrtím režiséra a herca menia program

RTVS a ČT v súvislosti s úmrtím režiséra a herca menia program Foto: Archív ČT

Vo veku 83 rokov zomrel scenárista, režisér a herec Juraj Herz, známy aj ako majster hororu a čiernej komédie.


„RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí známeho režiséra, scenáristu a herca Juraja Herza. Jeho výraznú osobnosť a prínos do svetovej kinematografie si pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní,“ píše RTVS v tlačovej správe.

 

Film vznikol podľa Maupassantovej poviedky Muška. V impresionisticky ladenom príbehu ukazuje tragický príbeh mladej práčky, ktorá svojou čistotou, optimizmom a radosťou zo života fascinuje mužov okolo seba. Točí sa okolo nej päť nápadníkov. Herz natočil farebný televízny film v čase, keď ešte prevažovalo čiernobiele vysielanie. S pomocou kameramana Jozefa Šimončiča vytvorili výtvarnú poctu impresionizmu, ktorý ovládol svetovú výtvarnú scénu v dobe, keď sa príbeh odohráva.

Nápadníkov si zahrali aj Milan Lasica a Július Satinský. Predstaviteľka Mušky Jana Plichtová sa neskôr stala váženou profesorkou psychológie.
Po Spalovačovi mŕtvol, ktorý bol zatratený a nesmel sa objaviť ani v kine ani v televízii, bol Juraj Herz v zlej situácii. Lenže opäť prišli problémy. „Za víťazstvo filmu na festivale v Monte Carle získal Juraj Herz 10 000 švajčiarskych frankov. To sa ale nepáčilo televízii, a tak sa s ním dva roky o peniaze súdila a nakoniec vyhrala. Juraj Herz musel celú prémiu odovzdať,“ píše ČT.

DVOJKA si pripomenie režisérske umenie Juraja Herza vo filme Sladké hry minulého leta, ktorý získal ocenenie na filmovom festivale v Monte Carle (1970). Film si diváci môžu pozrieť dnes o 21:00.

Na režiséra a herca si vo svojom vysielaní spomenie aj Rádio Slovensko a Rádio Regina. Rádio Devín prinesie v dnešnom popoludňajšom Ladení profilový rozhovor s Jurajom Herzom z roku 2016.

Zmeny pripravila aj Česká televízia. Dnes o 16:40 odvysiela Úsměvy Juraje Herze - rozhovor Jaromíra Hanzlíka s Jurajom Herzom z roku 2001.